Mansarda, extra spațiu într-o casă mică din Londra

Locuințele de mici dimensiuni necesită idei inovative pentru a crea mai mult spațiu. Chiar dacă dimensiunile reduse pot descuraja la început, un proiect bun,în care este fructificată chiar și cea mai mică posibilitate, poate uimi odată finalizat. Nu toate casele au teren nelimitat sau alte posibilități de extindere, dar de ce să nu profităm de cele existente? Amenajarea spațiului situat sub acoperiș este una dintre ele.

În imaginile care urmează, prezentăm un proiect realizat de o firmă de arhitecți din Marea Britanie. Este vorba despre o clădire rezidențială, situată în sud-vestul Londrei, care uimește prin aspectul inedit și prin spațiul disponibil la interior.

Mansarda, extra spatiu intr-o casa mica din Londra 5

Picture 1 of 5

Fațada exterioară este placată cu lemn, iar fereastra îngustă, situată în mijlocul clădirii, continuă până sub acoperiș, împrumutând la capătul superior forma acestuia. Acoperișul pare inspirat de arhitectura clasică a capelelor englezești.

Fereastra înaltă luminează frumos interiorul, care este parțial sub nivelul solului. Pentru a adăuga spațiu suplimentar, proiectul a prevăzut săpături, astfel încât au fost realizate noi încăperi la subsol. De asemenea, proprietarii beneficiază de spațiu suplimentar prin amenajarea mansardei.

Punerea în practică a proiectului a ridicat și unele dificultăți, în special cauzate de acces. Proprietatea este situată în apropierea altor clădiri, fiind mărginită de drum. Acest lucru a îngreunat realizarea săpăturilor, dar într-un final acestea au fost finalizate cu succes.

Subsolul locuinței găzduiește cele două dormitoare și camerele de baie, iar ușa de la intrare se deschide înspre bucătărie și sufragerie, care sunt situate la parter. Încăperea de la mansardă este dedicată studiului și lecturii. Organizarea încăperilor în acest mod a permis crearea unor camere deosebit de luminoase și spațioase, date fiind dimensiunile întregii clădiri.

Dezamăgitor de mici, privite din afară, încăperile sunt surprinzător de mari la interior.

Spațiul de la mansardă a fost gândit în așa fel încât să permită trecerea luminii. Podeaua este „decupată”, câteva deschizături mărginite de balustrade din sticlă permițând luminii să pătrundă în încăperile de dedesubt, exact în locurile în care este nevoie.  Astfel, luminatorul, amplasat în mijlocul încăperii de la mansardă, oferă lumină naturală atât pentru încăperea de sub acoperiș, cât și pentru cele de dedesubt.  Balustradele din sticlă permit totodată vizualizarea sufrageriei de la parter.

Fereastra centrală accentuează înălțimea și creează senzația de spațiu mai mare.

După cum se poate observa, o contribuție semnificativă la aspectul spațios și aerisit al casei o are lumina naturală. Luminatorul amplasat în planul acoperișului, fereastra centrală, deschizăturile realizate în podeaua mansardei, permit razelor soarelui să pătrundă în toate ungherele. În plus, subsolul este de asemenea luminat cu ajutorul unor deschideri înspre curtea interioară.

Alte aspecte care au avut un rol important în succesul proiectului sunt finisajele, culorile și materialele folosite.  La mansardă zugrăveala este complet albă, lucru care intensifică senzația de spațiu mai mare. În plus albul este în armonie cu balustrada minimalistă din sticlă și totodată formează un contrast plăcut cu maroul închis utilizat la rama ferestrelor.

În restul încăperilor putem observa aceleași detalii stilistice, luminoase și contrastante pe alocuri. Lemnul este utilizat atât la exterior, cât și la interior, ceea ce contribuie la armonia întregii locuințe.


Lasă un Comentariu...

*