Renovare de excepție

Simpla pronunție a numelui renumitei metropole americane, New York, ne duce de cele mai multe ori cu gândul la clădiri contemporane opulente și spații amenajate după ultima modă în materie de renovări interioare. Însă, proiectul pe care urmează să-l prezentăm lasă vederii o imagine complet diferită. Este vorba de un vechi depozit  din Manhattan, construit în 1884, excepțional renovat de către un iscusit arhitect american. Clădirea a fost transformată într-o casă cu mansardă deosebit de atractivă și primitoare.

O mare parte din farmecul casei este dat de faptul că a fost păstrat aspectul industrial, fiind introduse elemente arhitecturale și decorative moderne. Locuința, de aproape 300 de metri pătrați, cuprinde astfel un amestec de stiluri și materiale, care îi conferă personalitate.

Fără dubiu, punctul de atracție, după reamenajarea clădirii, este grădina situată deasupra locuinței, pe acoperiș. Locuința interacționează în mod direct cu exteriorul, prin deschiderea către grădină. Cel mai de efect element este iluminatorul  retractabil de 14 metri pătrați, situat la etajul superior, în mansarda reamenajată. Acesta permite unei mari cantități de lumină naturală să pătrundă la interior, ceea ce înviorează atmosfera și oferă o senzație de spațiu amplu și aerisit. În plus, imensa fereastră din sticlă oferă o priveliște minunată noaptea, iar cerul poate fi admirat indiferent de anotimp.

Nivelul de dedesubt găzduiește o zonă open space multifuncțională, care cuprinde bucătăria, sufrageria și dormitoarele.

Pereții au fost decorați prin lăsarea la vedere a zidului din cărămidă, fiind introduse pe alocuri inserții de tencuială și zugrăveală albă.

Bucătăria cuprinde elemente decorative clasice și moderne și este gândită pentru a fi cât mai funcțională. Mobilierul, format din mai multe sertare și etajere, oferă un spațiu amplu de depozitare a celor necesare. Zona de lucru cuprinde atât spațiul în care sunt amplasate chiuveta și aragazul, cât si un minibar, unde este instalată o chiuvetă suplimentară.

Sufrageria aduce culoare locuinței. Aceasta cuprinde un colțar spațios, de culoare verde, iar pe jos sunt așezate covoare rustice, care par țesute, de culoare roșie și este delimitată de restul spațiului prin două fotolii, așezate cu spatele spre bucătărie.

Pe lângă sufragerie, spațiul mai cuprinde și o zonă amenajată pentru servirea mesei.

În ambele dormitoare continuitatea zidurilor de cărămidă a fost întreruptă de un perete complet alb, pe care este situat patul. Acestea sunt decorate relativ simplu, cu piese de mobilier clasice, combinate cu elemente moderne. Culorile folosite sunt calde și nu ies în mod intenționat în evidență.

Un detaliu interesant este designul surselor de iluminare. Majoritatea au un aspect inedit, nonconformist.

La renovarea locuinței au fost luate în calcul modalități de economisire a energiei electrice și ideea de sustenabilitate, pentru a proteja mediul înconjurător. Luminatorul oferă suficient de multă lumină pe timp de zi, astfel încât nu mai este necesară utilizarea unor surse de iluminare electrice, decât la lăsarea serii.

În plus, grădina de pe acoperiș oferă o priveliște cu verdeață și aer proaspăt.

Apoi, pentru a economisi cât mai multe resurse, scările de acces la mansardă și grădină au fost fabricate folosind lemnul de la vechiul acoperiș al depozitului.

Renovarea vechiului depozit și transformarea acestuia într-o locuință nemaipomenită a fost apreciată de nenumărate reviste și cunoscători în domeniu.

Renovare de exceptie 1

Picture 1 of 7

Sursa: www.decoist.com


Lasă un Comentariu...

*