Cum folosim spațiul într-o mansardă mică

Mereu ți-ai dorit să locuiești într-o casă cu mansardă, unde să te retragi când apeși butonul de pauză. Astăzi ai reușit, iată, urci scara spre pod și, odată ajuns sus, privești în jur și-ți întrebi familia, puțin încruntat: “Deci, cum folosim spațiul într-o mansardă mică de tot?” Ai putea fi tentat să o umpli cu veioze stricate și cutii pline cu nimicuri pe care nici măcar tu nu mai știi de ce le păstrezi, dar ceva te face să te răzgândești. În mansarda ta mică parcă palpită niște visuri din adolescență și de data aceasta refuzi să le închizi în saci și să le depozitezi. De data aceasta le dai viață.

Mansarda micaSigur că vei ține cont de sfaturile și sugestiile familiei care abia așteaptă un dormitor în plus, o cameră de relaxare sau un birou, dar înainte să te decizi că vei da mansardei o anumită întrebuințare, poți lua în considerare varianta unei încăperi multifuncționale. Alegerea unor elemente de mobilier simple, care amintesc cumva de odăile caselor de la țară, permite folosirea lor în numeroase moduri. Patul e perfect pentru dormit dar și pentru citit, la masa încropită dintr-un butoi de țuică îți potolești foamea, scrii corespondența, iar capacul detașabil îți permite să și depozitezi diverse obiecte. Încearcă să combini aspectul rustic cu cel practic și vei obține o încăpere prietenoasă, în ciuda spațiului redus. Hai să încercăm în rândurile următoare să descoperim câteva răspunsuri la întrebarea “cum folosim spațiul într-o mansardă mică?”

În primul rând, nu uita că ferestrele largi îți dau impresia că cerul sau crengile copacilor se contopesc cu interiorul mansardei, ca să nu mai vorbim de efectele pozitive ale luminii naturale asupra sănătății tale. Alege deschideri ample și vei extinde astfel spațiul, captând în același timp lumina.

Paleta de culori joacă un rol important în felul cum folosim spațiul într-o mansardă de dimensiuni mici. Culorile potrivite, aplicate pe pereții mansardei, vor extinde vizual dimensiunile încăperii. Dacă nu vrei să te complici, folosește alb pe tavan, pereți și chiar pe podea. Nu vei mai amâna curățenia atât de des, dar cel puțin nu te vei simți ca într-o cutie de chibrituri. Senzația de banal a pereților albi poate fi ușor schimbată cu una de inedit printr-o carpetă țărănească sau, de ce nu, prin goblenuri bătute în cuișoare, exact ca în camera bunicilor din satul copilăriei.

Paturile suprapuse, realizate din lemn, cu un design simplu, te ajută să câștigi locuri de dormit, iar dacă le acoperi cu macaturi cu înflorituri sau velințe vărgate, vor deveni cu siguranță punctele de atracție ale mansardei. Doar pentru puțin timp, pentru că o laviță din lemn de tei, împodobită cu modele populare și cu spațiu de depozitare dedesubt, va îmbia cu drag la tihnă și mai ales taclale, dacă-i masa încărcată cu ceva bun de îmbucat și câteva pahare de vin de țară.

Apropo de masă, dacă ai una în mansardă, nu înseamnă că o poți folosi doar când îți pui burta la cale. Poți comanda unor tâmplari pricepuți o masă mai altfel. Realizată dintr-un butoi de țuică, cu capac detașabil ca să poți avea acces ușor la ustensilele de birou care așteaptă cuminți să ți se facă poftă de lucru. Sau dacă ai terminat deja butoiul cu vin și te simți curajos și gata să îți faci singur mobila, urcă-l în mansardă și decupează-i o ușă. În interior prinzi un raft sau două ca să ai dulap, iar dacă vrei să beneficiezi de o suprafață mai mare poți așeza pe butoi un blat în ce formă vrei tu și e potrivit ca masă de lucru sau masă de gustat bunătăți. Aproape că nu mai ai nevoie de ornamente în mansardă, pentru că toate piesele tale de mobilier sunt exact așa cum trebuie: utile și pline de farmec.


Lasă un Comentariu...

*