Decoraţii marine la mansardă

Marea este o resursă naturală asociată deseori cu relaxarea şi împrospătarea. De aceea, poate, există atât de mulţi oameni care îşi doresc să locuiască la mare sau pe mare, temporar sau chiar permanent. Acesta nu este, cum aţi putea crede, un „trend” nou; a existat din toate timpurile, un stil de viaţă imemorial – împătimiţii mării. Mulţi preferă casele sau apartamentele din apropierea mării, sau pot alege drept locuinţă o mică ambarcaţiune dezafectată.

Albăstrimea apei şi a cerului, scăldate în razele unui soare generos; păduri verzi de faleză, stânci albite de vreme şi bătute de briză – aspecte magice şi pitoreşti ale peisajului marin.

Ce se întâmplă însă când un iubitor al mării este departe de obiectul pasiunii sale? Păi, una din soluţii este să apeleze la designeri sau la propria imaginaţie şi să îşi amenajeze casa cu decoraţii marine; iar locul cel mai potrivit pentru asta pare a fi mansarda.

decoratii marine la mansarda 1

Picture 1 of 6

Decoraţiile marine, generalităţi şi reguli

Magia mării poate fi transpusă la interior, măcar în parte – prin alegerea materialelor, texturilor, culorilor şi modelelor adecvate. Un spaţiu rezidenţial poate astfel deveni o oază maritimă; cu atât mai mult un spaţiu de mansardă, care prin volumul său dezvoltat între pantele acoperişului poate sugerva o cabină de vas.

Mai întâi trebuie să alegem corect paleta coloristică. Albastrul este culoarea calmului, meditaţiei, inspiraţiei şi comunicării. Armonia dintre nuanţele de bleu şi alb este esenţială în crearea unei atmosfere de relaxare. Pentru decorarea unor spaţii mici sau pentru accente, se utilizează deseori nunaţe de albastru puternic şi de verde. Pereţii unei încăperi minione pot părea mai distanţaţi dacă sunt vopsiţi în verde smarald sau bleu turcoaz, astfel încât spaţiul pare mai mare.

Pentru o atmosferă de prospeţime, se poate alege o combinaţie de bleumarin şi alb, dacă încăperea este relativ generoasă, sau de alb şi nuante deschise de acvamarin, dacă avem de-a face cu spaţii mai mici.

O combinaţie de bleumarin, alb şi turcoaz evocă atmosfera de vară. Turcoazul cu nuanţe de roz ca accente formează o combinaţie preţioasă, iar combinaţia de albastru acvamarin şi galben evocă lumina solară revărsându-se peste mare.

Alt considerent important este decorarea cu motive marine, cum ar fi peşti, scoici, stele de mare, crabi, etc. Aceştia pot fi pictaţi pe mobilă sau pe pereţi, sau puteţi alege textile care au aceste motive imprimate. Plasarea unei „marine” (tablou de gen care reprezintă un peisaj marin, o plajă sau un vas) pe pertele opus patului, în dormitor, este una din modalităţile adecvate de a face trimitere la subiectul preferat.

Am ales ca exemple câteva mansarde reuşit amenajate cu decoraţii marine:

Un mic dormitor de mansardă cu două paturi alăturate, despărţite printr-o masă drept noptieră, amplasată sun fereastră. Paturile au blaturi de capăt înalte, tapisate cu material textil albastru imprimat cu timone, ancore şi noduri marinăreşti. Pernele sunt albe, decorate cu crabi bleumarin ce ies în evidenţă, iar lampa aduce aminte de cele de pe vapor. Combinaţia de culoari este clasică, alb-albastru.

Un dormitor decorat în turcoaz, alb şi bej, cu un peisaj marin cu pod amplsat deasupra comodei din lateral, perne cu imprimeu vălurit în nuanţe de turcoaz şi o lampă ce aminteşte de năvoadele de pescuit strânse. Puţin verde crud este binevenit ca accent.

Un dormitor clasic, în alb şi bleumarin, acesta din urmă regăsindu-se în imprimeurile textilelor. Singura variaţie o reprezintă draperiile ferestrei, bej nisipiu.

Un spaţiu de living cu canapea realizată pe comandă, cu laterale albe şi tapiserie albastră. Zidurile sunt vopsite în alb, tavanul este lemn natur lăsat aparent (practic, structura acoperişului), iar podeaua este bleu. Elementele de decor sunt inconfundabile în ceea ce priveşte trimiterea pe care o fac la mare: timona de pe perete, rândul de steguleţe care urmează linia de intersecţie a planului înclinat al acoperişului cu peretele vertical, micul peisaj marin de pe comoda dintre canapele.

Un dormitor în alb cu diverse nuanţe de bej (podeaua de parchet, patul şi tăblia sa înaltă, comoda şi tavanul placat în lemn) unde evocările amrine sunt reprezentate de peştele oceanic pictta direct pe perete, deasupra comodei, pernele şi mocheta pe nuanţe de albastru, lămpile formate din globuri de sticlă albastră suspendate şi cochilile naturale expuse pe comodă

O cameră a copiilor cu două paturi deasupra cărora au fost pictate trei „ferestre” rotunde precum cele ale submarinelor, cu peisaje specifice adâncurilor; pe lângă albastru şi alb s-a utilizat şi roşul ca accent (abajurul lămpii, transperantul ferestrei, perne şi cuverturi tip patchwork).


Lasă un Comentariu...

*