Mansarda open space, primitoare şi interesantă

Când vă gândiţi la o mansardă, aveţi o imagine mentală care cuprinde încăperi mici înghesuite care mai de care sub panta acoperişului? Să ştiţi că este o imagine eronată; spaţiul de la mansardă, pe lângă faptul că uneori poate găzdui apartamente întregi (deci nu este întotdeauna mic şi înghesuit), poate acomoda şi funcţiuni comasate într-un spaţiu deschis, extrem de interesant tocmai datorită volumelor surprinzătoare generate de pantele acoperişului şi intersecţiile planurilor înclinate. Vă prezint în continuare câteva exemple de mansardă open space, pentru a vă demonstra cât de primitoare pot fi aceste amenajări.

mansarda open space 1

Picture 1 of 5

1.     O amenajare sobră în alb şi negru

Iată o mansardă open space care găzduieşte clasica combinaţie de living şi bucătărie, în culori sobre, respectiv alb şi negru, plus parchetul de lemn natur în culoarea ciocolatei, ce se asortează perfect cu elemente din grinzile de lemn existente lăsate aparente. Pereţii sunt albi zăpadă, ca şi mobilierul de bucătărie amplasat pe peretele de fronton adiacent ferestrelor de tip lucarnă. Este un spaţiu luminos, tocmai datorită acestor ferestre, în număr de 3, destul de generoase. Canapeaua livingului este gri perlat, cu accesorii de tip perne decorative, în nuanţe de gri, alb, negru, şi puţin turcoaz ca accent. Măsuţa rotundă de cafea este neagră, iar comoda care defineşte spaţiul destinat aparatului TV este tot mobilier alb. O mică carpetă „sare şi piper” în zona canapelei completează amenajarea. Locul de dining este amplasat între livingul propriu zis şi bucătărie, o masă cu blatul alb şi patru scaune negre, moderne, de plastic. Pe peretele opus ferestrei sunt expuse câteva lucrări de grafică în alb-negru. Totul este extrem de „curat”, fără echivoc, un stil modern „clasic” dacă putem spune aşa.

2.     O amenajare cu tentă rustică

Spaţiul este longilin, aşa că a fost nevoie de creativitate pentru a ajunge la un rezultat atât de interesant. Există o scară dublă de acces, din două direcţii, care ajunge la podestul de nivel exact în dreptul zonei de luat masa. Deasupra podestului s-a amenajat o fereastră multiplă de acoperiş pentru o cât mai bună iluminare. Partea verticală a pereţilor este decorată în piatră aparentă în nunaţe de gri, negru şi bej deschis, iar planurile înclinate ale acoperişului sunt finisate în alb, cu grinzile structurii lăsate evident aparente. Pe peretele de fronton din fundal exsită 3 ferestre inguste şi înalte, care, deşi rectangulare, fac trimitere la stilul gotic. Podeaua este de parchet masiv tip duşumea, montată paralel cu latura lungă a spaţiului; în zona cu ferestrele „gotice” s-a amenajat un living cu canapele portocaliu-corai şi accesorii violete (o combinaţie îndrăzneaţă), în tandem cu piese de mobilier brun cenuşiu şi un covor rotund plasat în centrul spaţiului. Blatul mesei este o replică a lamelelor de duşumea, însă scaunele sunt de plastic transparent, cu design modern.

3.     O amenajare modernă futuristă

Wow! Parcă ar fi o mansardă amplasată sub o cupolă, datorită pereţilor curbi şi altor elemente dezvoltate pe rotund (peretele care desparte partea de bibliotecă de livingul propriu zis, blatul locului de luat masa, care este încastrat în perete şi se termină într-un semicerc). Canapeaua este şi ea una cu module curbate, amplasată perfect pe peretele cu două ferestre mari. Paleta coloristică este ocru auriu (parchetul şi biblioteca), alb (pereţii, tavanul şi canapeaua), plus ceva gri deschis la bucătărie (mobilierul şi blatul mesei). În faţa şemineului cenuşiu închis, de metal, sunt două fotolii galbene, cilindrice. Este de remarcat şi linia curbă de demarcaţie între pardoseala livingului şi cea a bucătăriei.

4.     O amenajare cu perete parţial între living şi bucătărie

Aceasta este o mansardă cu spaţiu mare care iniţial a fost compartimentat. Prin modernizare, s-a renunţat la peretele de compartimentare, din care s-a păstrat o parte care începe de la înălţimea uşii şi se termină la 20 cm deasupra podelei. Acest perete adăposteşte un colţ de bucatărie, care în rest este complet deschisă, comună cu livingul. Culorile utilizate sunt bejul deschis, albul şi accente purpurii care se regăsesc în accesorii.

5.     O amenajare romantică

Intr-o mansardă cu ferestre pe ambele planuri înclinate de acoperiş şi în care scara de acces ajunge cam pe la mijlocul suprafeţei, s-a amenajat o bucătărie cu frontul de lucru major pe peretele de fronton, loc de luat masa pe lateral (cu o banchetă bine amplasată sub panta acoperişului) şi living în partea opusă. Mobilierul de bucătărie are suprafeţele verticale albe şi cele orizontale lemn natur ocru-auriu, de culoarea parchetului. Una din grinzile structurii a fost lăsată aparentă, chiar în zona accesului, deasupra scării; este extrem de decorativă şi formează practic accentul de demarcaţie între bucătărie / dining şi living. Pantele acoperişului şi lateralele lucarnelor sunt placate cu lemn vopsit alb. Culoarea de contrast este albastrul deschis, prezent la farfuriile decorative din bucătărie şi fotoliile de living.


Lasă un Comentariu...

*