Oranjul la mansardă – o culoare prea îndrăzneaţă?

De la covoarele de culoarea morcovului şi până la decorarea camerei de baie în nuanţa caiselor coapte, oranjul a avut până nu demult o reputaţie destul de dubioasă în design-ul de interior, fiind mai degrabă considerat ca o culoare de evitat, cu excepţia cazurilor când se decora în stilul retro-şic al anilor 1970. Datorită acestei asocieri, nu putem să nu recunoaştem că oranjul nu a fost „la modă” în amenajarea locuinţelor de ani de zile. In prezent însă această culoare cunoaşte un reviriment, astfel încât vă invit să nu îl mai gândiţi ca pe o culoare de evitat, ci ca pe una care poate fi utilizată pentru a pune în valoare spaţiile mansardei dumneavoastră. 

Cum să folosim oranjul: în combinaţii de culori sau ca accent
Una dintre cele mai reuşite combinaţii este cea dintre oranj şi alb, desigur. Ca şi galbenul puternic sau verdele fistic, oranjul se poate dovedi prea vibrant dacă este utilizat ca fundal coloristic într-o încăpere, adică dacă îl utilizăm de exemplu pentru toţi pereţii acesteia. In loc să recurgem la astfel de scheme riscante, este mult mai bine să îl utilizăm pentru a sublinia o paletă coloristică mai potolită. Cel mai simplu mod de a obţine acest lucru este combinarea lui cu albul, în principal. Am ales mai multe exemple în acest sens: o cameră a copiilor la mansardă, unde pereţii albi cu ferestre mari de acoperiş şi pardoseala de parchet masiv ocru-auriu se asortează de minune cu corpurile de depozitare modulare, albe sau portocalii, şi micul bazin gonflabil, protocaliu, din mijlocul încăperii. Este un spaţiu vesel şi plăcut, bine luminat şi amenajat corespunzător cu funcţiunea sa. Al doilea exemplu este un mic living de mansardă, unde, tot pe un fundal de parchet din lemn natur şi pereţi albi avem portocaliul ca accent la piesele de mobilier, respectiv la fotoliile rotunde. Al treilea exemplu este reprezentat de un mic spaţiu de lucru amenajat într-un spaţiu triunghiular, între un perete vertical şi unul de acoperiş înclinat. Observăm aici cam aceeaşi regulă: alb la pereţi şi blana artificială ce serveşte de covor, lemn natur la parchet şi mica masă de lucru, iar portocaliul există ca accent la corpul de depozitare cu sertare din dreapta mesei.

Deci, pentru a generaliza, putem spune că o combinaţie alb-portocaliu este eficientă cam până la atingerea procentului de 50% alb şi 50% portocaliu. Portocaliul nu trebuie aglomerat într-un singur loc din încăpere, ci mai degrabă „risipit” prin ea în mod egal, în combinaţie cu albul. Dacă vă hotărâţi pentru un perete de accent, finisat portocaliu, atunci aşezaţi o piesă de mobilier alb pe acel perete, pentru contrast, şi adăugaţi accesorii care să mixeze în imprimeurile lor cele două culori: draperii, perne decorative, obiecte de artă sau carpete.

Una dintre încăperile care poate beneficia cel mai bine de prezenţa unui perete finisat in portocaliu, care să funcţioneze ca accent, este livingul. Livingurile unde albul este culoarea predominantă capătă o vitalitate suplimentară în urma redecorării unui perete într-o nuanţă de portocaliu mat, nu prea saturat. Dacă livingul dumneavoastră beneficiază de suprafeţe vitrate mari (ceea ce se poate întâmpla, dacă este amplasat la mansardă), atunci puteţi să îndrăzniţi finisarea în portocaliu a doi dintre pereţi, de exemplu doi pereţi verticali triunghiulari sau trapezoidali, punând astfel în lumină pantele acoperişului.
O altă încăpere care ar putea fi îmbogăţită stilistic prin utilizarea acestei culori este bucătăria. Se poate obţine destul de simplu un look contemporan prin utilizarea de faianţă în nuante de protocaliu aprins pe peretele blatului de lucru, în combinaţie cu module de mobilier albe sau gri argintiu deschis. Se pot adăuga şi accesorii, de exemplu veselă de bucătărie metalică, un coş de gunoi cu pedală portocaliu, transperante sau vaze decorative.
Combinaţiile de protocaliu şi o altă culoare de asemenea pot fi extrem de interesante. Am ales din nou un exemplu de cameră a copiilor la mansardă, unde alături de portocaliu s-a selectat turcoazul. Este desigur o combinaţie puternică, echilibrată de restul culorilor paletei, neutre, respectiv griul şi albul pereţilor.

Oranjul poate să dea bine şi cu alte culori calde, cu galben sau cu roşu. Se poate merge pe o combinaţie de perete oranj cu un tavan galben, sau chiar roşu închis. Intr-un dormitor îndrăzneţ decorat, pe lângă mult alb şi multă lumină naturală, s-a utilizat o combinaţie extrem de caldă de portocaliu cu roşu aprins la accesorii (perdele, cuvertură de pat şi perne decorative).

oranjul la mansarda 1

Picture 1 of 7


Lasă un Comentariu...

*