Șase sfaturi pentru amenajarea mansardei ca spațiu de locuit

Spațiul din pod pare foarte promițător și ispititor înainte de începerea lucrărilor propriu-zise. Sigur că te încântă ideea de a avea o cameră în plus, indiferent cum te hotărăști să o amenajezi, ca baie, bucătărie, camera copilului, dormitor, cameră de relaxare, cameră de oaspeți sau bibliotecă, doar că te poți simți copleșit de toate aspectele de care trebuie să ții seama încă din prima fază a procesului de transformare. Fie că ai la dispoziție un pod nelocuit, burdușit cu obiecte vechi și nefolosite de ani întregi, fie că ai reușit să te muți într-o casă cu mansardă pe care trebuie doar să o organizezi ca pe o încăpere funcțională, este bine să ții seama de câteva sfaturi pentru amenajarea mansardei ca spațiu în care să poți petrece cu plăcere câteva ore pe zi.

  1. Sfaturi pentru amenajarea mansardeiRegula de aur pentru amenajarea mansardei ca spațiu de locuit se referă la paleta de culori pe care ar trebui s-o aplici pe pereții și tavanul încăperii. Există mansarde la fel de înalte și spațioase precum orice altă cameră a casei, dar cel mai probabil este că mansarda ta beneficiază de dimensiuni mai modeste. Ultimul lucru pe care ți-l dorești este să încarci spațiul cu niște culori puternice, în tonuri închise. Deasemenea, încearcă să te rezumi la o singură culoare și mansarda va părea mai largă. Dacă ochiul nu va percepe linii de demarcație a culorii, impresia generală va fi de extindere a spațiului.
  2. Oricât ți-ai dori să găsești loc pentru ornamentele preferate sau pentru piese de mobilier voluminoase, ar fi preferabil să te orientezi spre un truc foarte accesibil: textura pereților. Aplică vopsea texturată sau rezumă-te la finisaje decorative texturate, care conferă pereților efecte estetice particulare. Dacă te-ai decis pentru amenajarea mansardei ca spațiu de baie sau bucătărie, ai la dispoziție variantele de vopsea texturată rezistentă la apă, iar pentru celelalte opțiuni sunt disponibile vopsele cu efecte metalice sau sidefate. Nu uita de tapet, în special cel care imită cărămida sau cel în dungi verticale, ideal pentru a crea senzația de spațiu.
  3. Dacă ți se pare prea monoton să te limitezi la o singură culoare, există o soluție. Alege unul din pereții mai înalți și vopsește-l într-o culoare îndrăzneață sau folosește un finisaj cu efect metalic pentru a reflecta lumina.
  4. O opțiune mai ieftină și care poate salva din spațiul și așa redus al mansardei este aplicarea unor stickere decorative pe pereți sau chiar pe tavan, indiferent dacă îți plac mai mult motivele florale, cu fluturi, lăbuțe, frunze, note muzicale sau crengi de copac. Bineînțeles că dacă ai talent la desen te poți încumeta să creezi singur o operă de artă, însă trebuie să ai grijă să nu-ți transformi mansarda în Capela Sixtină.
  5. În ce privește piesele de mobilier pe care ar trebui să le alegi pentru amenajarea mansardei ca spațiu de locuit, ține minte regula de aur de la primul punct. Cu cât mobilierul va avea un colorit apropiat de nuanța pereților, cu atât camera va părea mai încăpătoare. Orientează-te spre un mobilier multifuncțional, în niciun caz voluminos, și astfel vei minimiza aglomerarea spațiului.
  6. Pentru a beneficia cât mai mult de lumina naturală, mai ales în cazul în care ai doar una sau două ferestre, încearcă să plasezi biroul, patul sau canapeaua în funcție de amplasarea deschiderilor din acoperiș. Evită obturarea ferestrelor cu piese de mobilier destinate depozitării, iar dacă vei petrece mult timp urmărind programele de la televizor, poziționează-l într-un colț întunecat, pentru a nu reflecta lumina pe ecran.

Lasă un Comentariu...

*