Spaţiul de lucru la mansardă – soluţie ideală pentru munca creativă

Dacă ai un spaţiu încă neamenajat în pod, şi ai în familie sau eşti chiar tu un lucrător pe cont propriu, sau intenţionezi să devii aşa ceva, poate că ar fi bine să te gândeşti la un loc de lucru la mansardă. Ai putea astfel să îmbini utilul cu plăcutul, adică să lucrezi de acasă, dar să ai un spaţiu oarecum separat de restul funcţiunilor locuinţei, unde să poţi să te desfăşori. Biroul sau atelierul de la mansardă poate deveni cel mai plăcut loc de muncă, la care ajungi repede, în care te simţi bine şi unde efortul tău devine creativ cu adevărat.

birou la mansarda 1

Picture 1 of 7

Câteva exemple care să demonstreze cât de frumos se poate amenaja mansarda ca loc de muncă

In general, mansarda amenajată ca birou sau uneori atelier se potriveşte acelor tipuri de activitate în cadrul căreia nu primeşti vizita unor clienţi. Dacă eşti avocat, de exemplu, e mai bine să îţi amplasezi biroul la parter, pentru a putea fi uşor accesibil clienţilor tăi. Există însă mai recent nenumărate profesii în care un birou cu calculator, imprimantă şi conexiune la internet se dovedeşte de ajuns pentru exercitarea lor cu succes. Dacă eşti genul acesta de profesionist, un birou la mansardă este ideal.

Iată şi exemplele care să te convingă:

  • Iată un birou simplu cu două locuri de lucru pentru o familie de freelanceri. Locul este micuţ, dar luminos, existând două ferestre de acoperiş pe lateralele în pantă şi un fronton de fundal vitrat aproape în întregime. Decorul este simplu, alb şi bej. De remarcat că mansarda este parţială; există in partea dreaptă o balustradă din plasă metalică care bordează golul prin care se poate privi în spaţiul de dedesubt, în locuinţă – poate pentru ca mama să arunce din când în când o privire la ce fac copiii?
  • O cameră de lucru decorată simplu în alb de zăpadă şi lemn natur pentru pardoseală, cu un dulap de depozitare cu uşi glisante oglindate, birou alb şi scaun negru. Din nou un spaţiu plin de lumină, datorită ferestrei generoase de acoperiş din stânga.
  • Vă prezint şi un mic atelier de designer, cu o masă de lucru masivă, pe rotile, cu blat de depozitare artefacte la partea inferioară, şi un panou de afişaj pentru diverse notiţe amplsat chiar deasupra mesei de lucru. Structura de lemn este lăsată aparentă, iar lângă fereastră există un loc de şezut unde lucrătorul poate lua o pauză pentru a admira peisajul.
  • Un birou modern amplasat în nişa unei mansarde înalte, în zona frontonului. Iluminarea se face prin fereastra clasică existentă în peretele vertical, iar locul de lucru este amenajat simetric faţă de această fereastră, urmând simetria structurii acoperişului: două corpuri de depozitare identice, în stânga şi în dreapta ferestrei, două scaune de acelaşi tip, chiar şi două lămpi de birou la fel. Gama coloristică se dezvoltă pe nuanţe de bej şi maron.
  • Dacă lucrezi în domeniul artelor vizuale, iată pentru tine atelierul de la mansardă al unui pictor sau grafician. Intregul spaţiul este alb, pereţi, pardoseală, tavan tâmplărie, chiar şi balustrada scării de acces. Mobilierul pare că pluteşte în această mare de alb: biroul amplasat în faţa ferestrei lungi, panoramice, dar de mică înălţime, şevaletul din lateral, pregătit cu o pânză în lucru, o ladă aşezată într-un colţ lângă fereastra de la fronton (probabil utilizată ca loc de şedere când artistul se opreşte din lucru), coşul de răchită în care sunt depozitate alte pânze.
  • Mansarda este adecvată şi pentru un mic atelier de croitorie, precum arată exemplul următor. Maşina de cusut este amplasată la fereastră, cea de tricotat este în lateral, iar în centrul încăperii s-a aşezat o masă generoasă pe care creatoarea o poate utiliza la tipare sau la tăiatul materialelor. Pe peretele opus ferestrei sunt spaţii de depozitare încastrate şi un fotoliu de răchită pentru scurtele momente de răgaz. Din nou avem aici o armonie simplă în alb şi lemn natur (pardoseala de parchet şi fotoliul), cu un mic accent roşu – perna de pe şezutul fotoliului.
  • Ultimul exemplu pe care doresc să îl prezint este un birou de lucru al unui editor de texte, cu o mică bibliotecă încastrată în zid acolo unde înălţimea acestuia nu permitea altceva, ferestre mari de acoperiş care iluminează spaţiul de sus (panta acoperişului este destul de mică aici) şi o combinaţie de alb, galben şi bej deschis.

Lasă un Comentariu...

*