Utilizarea tapetului la decorarea mansardei – idei si sfaturi

Tapetul a fost utilizat de secole – şi asta pentru motive bine întemeiate. Deşi este considerat de către mulţi ca pur decorativ, el are de fapt câteva scopuri practice. Este ca un fard de calitate – poate ascunde unele lucruri, punând în schimb în valoare altele. Tapetul poate ascunde micile neregularităţi ale unui perete sau poate deghiza elemente arhitecturale nedorite; el poate pune în valoare anumite spaţii sau crea zone separate într-o încăpere open space şi nu numai. Iată câteva idei de utilizare a acestui material frumos şi pragmatic în mansardele dumneavoastră.

Idei de utilizare a tapetului la încăperile de mansardă

1.     Punerea în valoare sau ascunderea detaliilor arhitecturale cu ajutorul tapetului. Aceasta este una dintre principalele funcţiuni ale tapetului la mansardă. De obicei se utilizează pentru a scoate în evidenţă spaţiul caracteristic, mărginit de pantele acoperişului. Intr-un dormitor, finisarea cu tapet cu imprimeu floral în culori vii a peretelui de la capul patului subliniază panta acoperişului ce se ridică peste zona de dormit, oferind protecţie dar şi iluminare zenitală prin ferestrele de acoperiş. Intr-o cameră de baie, tapetul sofisticat, cu imprimeu floral alb cu auriu pe fond bleumarin accentuează cele două pante simtrice ale acoperişului şi baia bleumarin amplasată exact pe mijloc, creînd o atmosferă luxoasă. La mansarde, tapetul poate de asemenea să îndulcească spaţiul şi colţurile dure dintre planurile înclinate.

2.     Crearea unei senzaţii de spaţiu într-o încăpere mică. Un exemplu tipic în acest sens este utilizarea tapetelor cu anumite imprimeuri în camerele mici de baie, şi asta nu numai la mansardă. De exemplu, un tapet cu dungi verticale va face ca încăperea să pară mai înaltă, considerabil mai spaţioasă, şi, în funcţie de culorile utilizate, poate crea şi senzaţia de adâncime (utilizaţi pentru aceasta culori din zona rece a spectrului, verdele, albastrul, indigoul, care „îndepărtează”). Veţi obţine astfel o baie interesantă, în ciuda faptului că este mică şi cam înghesuită.

3.     Ascunderea neregularităţilor peretelui. Pentru aceasta se foloseşte un tapet special, confecţionat din fibre de sticlă, care se produce în diferite texturi şi tipuri de ţesătură. Este mult mai rezistent decât tapetul clasic şi dă rezultate excelente în ascunderea defectelor zidurilor. Se livrează nevopsit, dar poate fi în general vopsit de până la 10 ori, ceea ce înseamnă că e longeviv şi flexibil: vă puteţi modifica paleta coloristică din încăpere fără să fie nevoie să „jupuiţi” tapetul de pe pereţi. Unele tipuri pot rezista şi la umiditatea tipică din băi sau bucătării, cu condiţia să fie finisate cu o vopsea adecvată.

4.     Crearea unei zone separate. Tapetul reprezintă una dintre cele mai simple modalităţi de a separa vizual spaţii cu funcţiuni diferite într-o încăpere: de exemplu, zona de dormit de zona de joacă sau lecţii din camera copiilor, sau o mică zonă de lucru în dormitor de restul încăperii care are un alt rol.

5.     Crearea unor texturi interesante. In prezent, există tapet de bună calitate care imită texturile altor materiale, cum ar fi lemnul reciclat, beton, cărămida aparentă sau piatra naturală. Beneficiul utilizării tapetului în locul materialului original este dublu. In primul rând, coturile sunt mai mic, iar în al doilea rând, se evită unele operaţiuni destul de deranjante care ar trebui executate în cazul materialului original (lucrări care utilizează mortar în cazul cărămizii, dezinfectarea bucăţilor de lemn reciclat, etc).

6.     Utilizarea unui material organic ca finisaj. In mediul urban sau la acele locuinţe care nu dispun de spaţiu verde (balcon, terasă, curte) utilizarea unui tapet creat din fibre naturale poate da o senzaţie plăcută, de natural, într-un mediu care altfel este total artificial. Aceste tapete speciale sunt considerate materiale eco şi sunt realizate din fibre naturale, cum ar fi sisalul sau bambusul.

7.     Personalizarea spaţiului de locuit. Tapetul este o alegere care reflectă gustul şi preferinţele fiecăruia, de aceea este un finisaj care ne personalizează spaţiul personal. La mansardă, spaţiul poate fi personalizat cu uşurinţă prin utilizarea tapetului preferat pe un singur perete – acesta nu supraîncarcă, ci adaugă acel ceva special încăperii, astfel încât să simţim că ne aparţine. Putem să alegem de exemplu tapet artistic, dacă dorim ceva special dar bugetul nu ne permite achiziţionarea unui tablou. Sau putem utiliza tapet „trompe l’oeil” – de exemplu, un tapet care reprezintă imaginea unei biblioteci pe peretele de la capul patului din dormitor. Este şic şi surprinzător, aducând aminte de vremurile în care nu existau e-book-uri.

utilizarea tapetului la decorarea mansardei 1

Picture 1 of 8


Lasă un Comentariu...

*