Dacă sunteți în căutarea unui magazin online care să vă ofere produse de calitate pentru instalatii electrice, shop.electrofal.ro este alegerea perfectă. Aici veți găsi o gamă variată de produse, precum corpuri de iluminat, cabluri, prize și întrerupătoare, sigurante electrice, tablouri electrice și accesorii, toate la prețuri competitive. Electro Fal, compania […] mai mult »
CONSTRUCȚIE MANSARDĂ
Pentru construcția mansardei există varii idei, dar mai presus de toate trebuie să existe disponibilitate din partea proprietarului, deschidere spre nou, dorința de extindere într-un mod „modern” și alocarea unui buget pentru confortul întregii familii.
Mansarda este o soluție foarte bună pentru crearea unui spațiu de relaxare, a unei camere mari, cu lumină naturală menite să dea impresia de liniște și confort. De aceea, decizia unei astfel de extinderi poate fi de bun augur, însă modul în care este ea construită vom afla din materialul de mai jos.
Mansardarea casei se face, în principiu, prin întărirea fundației casei, a tavanului care va deveni podea și prin realizarea unor pereți izolați, care să protejeze de frigul sau de căldura extremă.
Pentru construcția mansardei, trebuie să țineți cont de:
- autorizația de construcție de la primărie, prin care vi se va comunica dacă structura casei rezistă la o amenajare de felul acesta;
- proiectarea viitorului spațiu de locuit cu ajutorul unui specialist. Acesta va ști exact cum să se realizeze izolația, finisajele, unde vor fi amplasate ferestrele șamd;
- realizarea planului noului acoperiș, ținându-se cont de toate ferestrele și lucarnele inserate;
- realizarea planului privind scara interioară, care să ducă la mansardă;
- respectarea planului de consolidare și construcție;
- realizarea unor costuri estimative la început, pe care să le respectați pe parcursul amenajării;
- alegerea tipului de izolație și materialelor pentru finisare;
- realizarea încălzirii, a instalației electrice sau a ventilației;
- alegerea decorațiunilor.
Odată realizat planul, nu mai trebuie decât să îl puneți în aplicare. Pentru construirea unei mansarde ca la carte, trebuie să țineți cont de materialele folosite. Ele trebuie să aibă caracteristici ignifuge și să fie rezistente la umiditate, pentru a preveni infiltrarea apei.
Izolarea mansardei se poate realiza prin îmbrăcarea pereților cu polistiren la exterior sau la interior, dar și prin intermediul minerale bazaltice. Nu uitați - este nevoie de o izolație realizată ca la carte, pentru a proteja locuința „din acoperiș” de vânt, de ploi, dar și de zgomote!
În schimb, pentru ca lucrul făcut bine să dureze toată viața este nevoie de materiale de calitate și de realizarea unei structuri ca la carte. Izolația ajută foarte mult locuința pentru economisirea bugetului la energie electrică, pentru protejarea de temperaturile de afară (când este cald, la mansardă va fi cald, iar când este rece, o mansardă izolată necorespunzător va avea temperaturi scăzute).
O izolație corectă va ajuta pereții să respire și îi va proteja de umiditate sau de foc. Una din ideile specialiștilor este realizarea unor izolații din vată minerală bazaltică. Acest tip de vată este realizată din rocă bazaltică, cocs și calcar - toate topite, din care se va realiza materia de izolat. Datorită temperaturilor mari pe care le suportă cele trei componente ale vatei, aceasta este ignifugă, are un rol protector mai mare decât lemnul. Vata poate să fie utilizată în pardoseli, pereți despărțitori sau acoperiș; ea rezistă la solicitări mecanice, dar și la intemperii. Durata de viață a vatei minerale bazaltice aplicate la mansarde moderne este foarte mare, izolează termic și fonic. Într-un cuvânt, zgomotele de afară, fie că sunt realizate de trafic sau de furtună nu se vor auzi atât de puternic, iar temperatura în casă se va menține constantă, nepermițând ca aerul rece sau cald de afară să pătrundă în mansardă.
Dacă veți opta pentru lemn, trebuie să știți că există diverse substanțe care împiedică focul să pătrundă în lemn.
Nu doar lemnul sau stratul de izolat trebuie să aibă protecție la foc, ci și materialele din care este construită casa. Pentru mansarde moderne bine realizate, chiar și cărămida sau zidul din BCA trebuie ales special împotriva focului. La nevoie, astfel de materiale ar putea salva casa, dar și pe cei care locuiesc în ea.
Nici finisajele unei mansarde nu trebuie ignorate când vine vorba de „interior realizat ca la carte”. Peretele pe care se instalează ferestrele în pantă trebuie continuat în plan vertical, în așa fel încât lumina să se distribuie uniform în toată încăperea. Pentru un finisaj de calitate, se recomandă folosirea unor materiale care să reziste la umiditate și care să nu favorizeze apariția condensului, implicit a mucegaiului, a ciupercilor, a igrasiei.
Pentru preîntâmpinarea aburirii geamurilor pe timp de iarnă, se poate instala o sursă de căldură sub fereastra înclinată, în așa fel încât aerul cald să prevină apariția condensului. De asemenea, se cere și o ventilare realizată ca la carte.
În funcție de spațiul pe care îl aveți la dispoziție, puteți realiza mai multe tipuri de scări care să ducă la mansardă. De preferat ar fi să faceți legătura între două holuri (holul din casa propriu-zisă și holul din mansardă). Astfel, se pot realiza: scări sub formă spiralată (pentru situația în care nu există spațiu disponibil pentru o scară clasică); scări rustice din lemn, simple; scări moderniste, care se pretează extrem de bine pentru spațiile înguste; scări elegante din sticlă sau scări multifuncționale, pentru cazul în care aveți o casă spațioasă (casa scării poate fi folosită pe post de bibliotecă). Tot aici, puteți opta și pentru scări retractabile, ideale pentru casele în care spațiul este o problemă.
Pentru încălzire, se pot alege una sau mai multe alternative: încălzire cu calorifere, încălzire prin pardoseală, încălzire cu panouri electrice. În general, mansarda se încălzește mai ușor decât un etaj sau parterul unei case, de aceea s-ar putea ca facturile dvs. să nu se mărească foarte mult.
Aerul condiționat se instalează inclusiv la mansarde din lemn sau mansarde moderne. Totul constă în instalarea corectă a acestuia pentru o funcționare impecabilă. De regulă, trebuie instalat pe un perete care să aibă o înălțime adecvată pentru a răci imediat mansarda. Poziționarea nu se va face în dreptul spațiului în care locatarii stau cel mai mult (în dreptul patului, al canapelei, al spațiului de gătit de la bucătărie etc.).
Instalarea trebuie să se realizeze cu 5-10 cm mai jos de tavan, pe un perete drept (nu înclinat). Aerul condiționat va fi fixat atât în interior, cât și la exterior de către specialiști.
De asemenea, ventilația se va face în parametrii necesari, pentru că mansarda casei este „renumită” pentru acumularea de umiditate. Toate acestea sunt realizate numai cu ajutorul unui specialist – el va ști exact de ce are nevoie acoperișul dvs. pentru a se transforma în locul recreativ ideal.
În ceea ce privesc ferestrele, în funcție de spațiu, puteți opta pentru cele clasice sau pentru lucarne, integrate în acoperiș.
Ferestrele trebuie să aibă neapărat plase contra insectelor și clapete de ventilare, nu trebuie amplasate în tavanul mai înalt de 2 metri (pentru că sunt greu de deschis/ închis), trebuie să fie rezistente la ploaie, ninsoare șamd. Trebuie să țineți cont și de apa care ar putea să intre la îmbinarea ferestrelor cu acoperișul. Așadar, mare atenție la materialele utilizate, dar și la mâna de lucru.
Dacă există spațiu, puteți avea chiar și o terasă, la mansardă. Trecerea din interior, în exterior, se va face prin intermediul ușilor-ferestre sau a glasvandurilor. Acestea duc la o aerisire corectă a încăperii, având dublu avantaj – cel al unei ferestre, prin care intră lumina și cel al unei uși, prin care se poate circula.
Pentru mansardele realizate dintr-un pod, al unei case simple, este nevoie de crearea unor pereți despărțitor sau a unor grinde care să ajute la delimitarea spațiului. În general, aceste mansarde au dimensiuni mai reduse, putându-se opta pentru realizarea unui spațiu de citit sau a unui birou. Mai presus de toate, sunt importante materialele din care se realizează mansarda. Dacă există spațiu suficient, se va opta chiar și pentru realizarea unei bucătării, a unui dormitor matrimonial pentru musafiri sau a unui living.
Dacă vorbim despre mansarde de lemn, ele au avantajul de a se încălzi mai bine iarna și dezavantajul de încălzire inclusiv vara. Pentru realizarea structurii de lemn, acoperișul se va înălța puțin, iar pereții verticali vor avea diverse dimensiuni.
Pentru realizarea unor mansarde moderne, se folosesc cele mai noi materiale de construcții, se proiectează totul cu ajutorul unui specialist și se începe lucrul: pereții vor fi îmbrăcați, izolați și finisați conform planului. Sunt recomandate ferestre ce protejează fonic, izolează de frig sau căldură.
Orice material ați alege, orice tip de fereastră sau de finisaj, nu uitați că o construcție de mansardă se realizează mult mai ușor decât o construcție a unui etaj. Avantajele țin și de buget, dar și de aspect, pentru că un proiect realizat cum trebuie va arăta spectaculos.
Cum izolezi locuința la mansardă astfel încât să nu pătrundă frigul în interior
Izolarea mansardei este esențială, influențând atât confortul, cât și cheltuielile pe care le ai. Află cum izolezi locuința la mansardă astfel încât să nu pătrundă frigul în interior. Mansarda poate fi un spațiu cochet și boem, oferind locatarilor multă lumină naturală și o priveliște superbă. Un lucru poate anihila, însă, […] mai mult »
Cum speculăm la maxim spaţiul mansardei
Mansarda reprezintă o soluţie pentru cei care vor să-şi amenajeze un spaţiu izolat şi intim. Dar sunt şi situaţii în care încă de la stadiul de proiectare al casei se constată că suprafaţa care va reveni mansardei este mică. Pentru a nu limita şi mai mult acest spaţiu, se va […] mai mult »
5 reguli pentru construirea mansardei
Ți-ar plăcea să-ți faci o mansardă? Înainte de a-ți sufleca mânecile și a te apuca de treabă, familiarizează-te cu cele 5 reguli pentru construirea mansardei. Mai mult spațiu locuibil? O cameră cu iz boem? O casă care să valoreze cu până la 15% mai mult decât prețul inițial? La fiecare […] mai mult »
Umiditatea din mansardă
Mansarda este reprezentată printr-un spaţiu expus. Riscul ca umiditatea să-şi facă loc este foarte mare, deoarece variaţiile mari de temperatură şi intemperiile la care este supusă favorizează acest lucru. Condensul nu va întârzia să apară dacă mansarda nu este bine întreţinută, cu tot ceea ce ţine de acest aspect, surse […] mai mult »