Cum putem preveni infiltrarea apei la mansardă

Amenajarea unei mansarde este una dintre ideile cele mai bune atunci când vine vorba de folosirea la maxim a spaţiului pe care o clădire îl pune la dispoziţie. Fie că este vorba despre o casă de mici dimensiuni, fie că vorbim despre o clădire mare, etapele de pregătire şi amenajare sunt aceleaşi. Recondiţionarea acoperişului, refacerea pereţilor interiori, exteriori şi a podelei, aplicarea meterialelor izolante necesare şi adaptate fiecărei zone şi construcţii, alegerea ferestrelor, asigurarea căilor de acces şi ventilaţie, montarea sistemului de încălzire, racordarea la electricitate şi apă. Toate etapele necesită seriozitate, timp şi bani, numai astfel mansarda va deveni un loc sigur atât pentru rezistenţa clădirii, cât şi pentru cei care vor folosi spaţiul amenajat sub pod.

Prin natura poziţionării mansardei, imediat sub acoperiş, zonă aflată în raza directă a capriciilor meteorologice, unul din riscurile majore cu care se confruntă proprietarii unei case cu mansardă locuibilă este reprezentat prin infiltraţiile de apă şi umiditate.

Infiltraţiile de apă atrag după sine o serie de probleme. În timp acestea dezvoltă mucegaiuri şi egrasie care afectează calitatea construcţiei şi, cel mai grav, pot influenţa negativ starea de sănătate a celor care locuiesc atât în mansardă, cât şi în restul casei. Boli ale sistemului respirator se pot instala într-un mediu umed, plin de mucegai.
Odată realizată izolaţia podului şi a pereţilor se bifează o parte din cauzele ce ar putea permite infiltrarea apei. Însă sunt şi mici dar importante detalii ce pot afecta acest aspect al izolării.
Apa îşi poate găsi căi de acces pe lângă tâmplăria unei ferestre dacă aceasta nu este cea impusă de tipul construcţiei sau dacă nu este montată corespunzător, prin sistemul pluvial dacă acesta nu este bine ales şi montat, prin îmbrăcămintea acoperişului dacă eventualele probleme ale acesteia nu au fost descoperite la timp şi remediate. Lipsa unui sistem de degivrare pe acoperiş constituie şi aceasta o sursă de creştere a riscului de infiltraţii, pricinuite de stagnarea zăpezii şi a gheţii.
O altă cale de acces a umidităţii poate fi facilitată prin montarea necorespunzătoare a unui coş de fum, a cărui etanşare lasă de dorit.
Montarea panourilor solare fără a ţine cont de indicaţiile tehnice, poate avaria acoperişul şi poate influenţa cantitatea de umiditate care pătrunde în mansardă.
Sistemul de ventilaţie ataşat acoperişului, trebuie ales corespunzător şi montat de către specialişti, păstrându-se astfel intactă calitatea construcţiei.
Pentru a diminua cât mai mult riscul infiltrării umidităţii, materialele şi accesoriile alese pentru amenajarea unei mansarde trebuie să fie cele destinate acestui tip de construcţie, de bună calitate şi montate de către specialişti.


Lasă un Comentariu...

*