Cum să construiești o mansardă într-o casă veche

Orice casă veche are un pod, ce se poate amenaja doar în anumite condiții: este destul de înalt sau versatil. Dacă v-ați hotărât să vă transformați spațiul de depozitare într-unul de locuit, puteți să apelați la sfaturile și mâna de lucru a unui specialist, așa nu veți da greș în niciun fel nici la proiectare, nici la execuție.

Mansarda intr-o casa vecheÎnsă, dacă v-ați hotărât pentru transformarea întregului spațiu din pod, iată cum se poate construi o mansardă într-o casă veche.

În primul rând, trebuie să se observe cât este podul de înalt și cât este el de rezistent pentru a putea fi transformat în mansardă. Dacă niciunul dintre aceste criterii nu este îndeplinit, trebuie să realizați un plan care să includă întărirea fostului plafonului și a viitoarei podele a mansardei (turnare beton) și construirea unui acoperiș înălțat (întâi, prin realizarea unor pereți de dimensiuni mai reduse din beton, BCA, cărămidă sau lemn). De asemenea, casa necesită o evaluare, în întregime, pentru a se stabili dacă are puterea susținerii unui astfel de proiect.

În urma stabilirii proiectului, veți ști exact ce destinație va avea mansarda: fie ca living, fie dormitor pentru copil, pentru oaspeți, bibliotecă, bucătărie sau birou.

Pentru realizarea porțiunilor de perete, se poate opta pentru diverse materiale – de la BCA, cărămidă, până la lemn. Inițial se fac lucrări de întărire a fundației casei (dacă este nevoie), apoi se reface tavanul sau viitoarea podea și se realizează scheletul mansardei.

Este nevoie și de izolare, în cazul în care doriți să vă transformați podul casei în mansardă. După realizarea pereților și consolidare, trebuie să vă izolați noua parte a casei în așa fel încât să fie protejată de vânt, de ploaie, de foc, de infiltrarea apei în pereți, dar și de zgomotele din exterior.

Aici, se va lua în considerare și maniera în care vor fi integrate ferestrele în acoperiș sau din ce materiale vor fi comandate ferestrele. Puteți opta pentru izolare cu plăci de OSB, cu polistiren la exterior, cu vată minerală bazaltică sau cu plăci din gips-carton, în interior.

Nu uitați de pilonii de susținere! În anumite cazuri, când spațiul este deschis și are o întindere mare, ar fi bine să luați în calcul realizarea unor piloni care să susțină acoperișul. În felul acesta poate fi delimitat spațiul din mansardă.

De asemenea, finisările se vor realiza la cele mai înalte standarde – folosindu-se cele mai noi materiale, în așa fel încât să ofere protecție împotriva umidității, a focului, împotriva ciupercilor, a mucegaiului sau a igrasiei. Dacă optați pentru o mansardă din lemn, pereții vor fi încărcați cu lambriuri PVC – sunt simplu de realizat, ușor de montat și de întreținut; dau un aspect rustic. Pereții pot fi îmbrăcați chiar și cu tapet, pentru un aspect clasic și sofisticat.

Nu doar materialele împotriva umidității sau a apei vă vor proteja noile încăperi, ci și ventilațiile realizate corect! În casă, trebuie să existe în permanență un nivel de umiditate scăzut, indiferent de anotimp (fie că este toamnă, iar ploile nu mai contenesc, fie că este iarnă și zăpada se depune chiar deasupra noii construcții).

Mare atenție și la stabilirea felului în care se va face accesul la mansardă. De regulă, în funcție de spațiu, se poate opta pentru o scară în formă de spirală sau o scară rustică. În cazul în care spațiul vă permite, puteți realiza și scări mari, în care să fie integrată o bibliotecă, de exemplu, sau chiar o debara.

Ferestrele mansardei vor fi comandate din materiale rezistente la schimbările de climă, vor fi bine izolate și nu vor permite infiltrarea apei. Pentru prevenirea condensului, puteți opta pentru montarea unui calorifer chiar în zona în care se află ferestrele.

În privința instalației de încălzit, va trebui să aveți planul pentru mărirea rețelei de țevi și pentru conectarea unor calorifere noi la centrala termică. Centrala trebuie să facă față încălzirii mansardei pe timp de iarnă. Ca formă alternativă la centrala termică, mai puteți opta și pentru încălzirea prin pardoseală sau pentru încălzirea cu panouri radiante.

Decorațiunile se vor face în concordanță cu gusturile și necesitățile de utilare a spațiului.

Așadar, dacă vrei să construiești o mansardă într-o casă veche, ai nevoie de idei, de proiect, dar și de un buget. E adevărat, bugetul poate să varieze în funcție de cât spațiu ai de modificat și de calitatea materialelor, dar la sfârșit, rezultatul va trebui să fie unul pe măsură. Astfel, un spațiu nefolosit va deveni un spațiu excelent de recreere, de odihnă sau de lucru.


2 Responses to “Cum să construiești o mansardă într-o casă veche”

Read below or add a comment...

  1. flory says:

    Foarte frumoasa explicatie,pe intelesul meu!!!

  2. Ioanq says:

    Pt 70 de mp ce buget trebuie sa am ? Va multumesc

Lasă un Comentariu...

*