Mansarda reprezintă o soluţie pentru cei care vor să-şi amenajeze un spaţiu izolat şi intim. Dar sunt şi situaţii în care încă de la stadiul de proiectare al casei se constată că suprafaţa care va reveni mansardei este mică. Pentru a nu limita şi mai mult acest spaţiu, se va apela la câteva trucuri, nu foarte ieftine, de construire şi amenajare a mansardei.
Izolaţia mansardei
Izolaţia mansardei trebuie făcută cu mare responsabilitate, deoarece este un spaţiu expus şi necesită o protecţie temeinică în faţa umidităţii şi a transferului termic. Materialele clasice folosite, cele tip polistiren şi vată minerală sunt foarte eficiente, însă ocupă mult spaţiu. Având în vedere că se vrea specularea la maxim a mansardei, se poate apela la materiale izolatoare care nu ocupă spaţiul.
Izolaţia cu aerogel
Aerogelul este un material care poate izola termic foarte bine, ocupând foarte puţin loc atunci când este aplicat, astfel că spaţiul mansardei nu va vi limitat de materialul izolator. Este un material pe bază de oxid de siliciu. În timpul fabricării, din alcogelul de siliciu se elimină lichidul, fiind înlocuit cu aer, obţinându-se astfel un produs care are în compoziţie 99% aer şi care se prezintă sub forma unor salteluţe subţiri. Aceste salteluţe sunt foarte uşor de tăiat şi aplicat.
Aerogelul are un indice termotehnic foarte bun, nu îmbătrâneşte, nu mucegăieşte, nu se arde, nu dăunează mediului înconjurător, este aeropermeabil, este reciclabil şi poate fi aplicat oricărei suprafeţe, atât pe structuri solide, cât şi uşoare.
Sistemul de încălzire
Se ştie că montarea sistemului de încălzire şi a caloriferelor clasice, vor lua din spaţiul interior. Fiecare calorifer va limita şi mai mult suprafaţa care urmează a fi amenajată în mansardă. Din acest punct de vedere, se poate renunţa la ideea încălzirii clasice, adoptându-se încălzirea prin pardoseală sau prin pereţi.
Încălzirea prin pardoseală
Căldura prin pardoseală presune o lucrare mai laborioasă decât încălzirea clasică. Şapele speciale în care se montează sistemul de încălzire se toarnă atunci când se montează pardoseala. Etapele montării întregului sistem sunt foarte exacte şi trebuie urmate fără abateri.
Căldura prin pardoseală se realizează prin tevi de tur-retur care asigură transportul agentului pe toate suprafaţa mansardei. Planul iniţial al mansardei va stabili exact cum vor fi repartizate aceste ţevi, astfel încât căldura prin pardoseală să se fie eficientă, acoperind necesarul întregii mansarde. Astfel, spaţiul interior al mansardei nu va mai fi limitat de montarea caloriferelor.
Încălzirea prin pereţi
Încălzirea prin pereţi se face prin intermediul cablurilor şi plaselor electrice sau a conductelor, montate atunci când se construieşte mansarda, conductele de încălzire impunând anumite etape de construcţie şi anumite materiale.
Încălzirea prin pereţi va asigura mansardei o căldură radiantă care se va emană uniform, pe toată suprafaţa peretilor. Astfel, temperatura va fi constantă şi se va difuza egal în toată mansarda, lăsând liber spaţiul total, deoarece modul de montare în perete, nu va ocupa niciun loc în interiorul încăperii.
Redactor în cadrul redacției Creative Art Copywriting
Respectând limba română şi cititorii, documentându-mă permanent cu interes şi asumare, informându-mă despre tot ceea ce apare nou în domeniile abordate, scopul meu este de a redacta articole corecte, bogate informaţional, fluente, sistematizate, accesibile şi utile.