Cum trebuie pregătit podul unei căbănuţe, pentru a deveni o mansardă sigură şi primitoare.

Pentru cei care deţin o căbănuţă mică şi cochetă din lemn, într-o zonă răcoroasă şi primitoare de munte, ideea transformării podului într-o mansardă, pare a fi soluţia cea mai la îndemână, pentru a putea să folosi la maxim spaţiul locuibil al casei. Fie că vor amenaja un dormitor de oaspeţi, un loc de joacă, un spaţiu de relaxare sau chiar o simplă baie, mansarda îşi va găsi cu mare uşurinţă utilitatea.


Însă prin natura construcţiei, o astfel de operaţie reprezintă şi riscuri. O amenajare al întâmplare, fără a ţine cont de regulile de costrucţie interioare, ar putea creea neplăceri celor care locuiesc în căbănuţă. Cel mai important aspect este cel al izolaţiei. Atât acoperişul, cât şi pereţii vor avea nevoie de tratamente speciale de refacere, de reparare şi aplicare a izolaţiei. Zona de munte reprezintă un mare risc în ceea ce înseamnă umiditate şi transfer de temperatură. Astfel se vor viza modificările legate de impactul exterior asupra mansardei.

Însă şi partea interioară a construcţiei necesită o atenţie deosebită. O mansardă amenajată fără a se izola şi recondiţiona podeaua va permite un transfer haotic al aerului în intreaga construcţie, existând riscul ca pe perioada rece aerul cald să se ridice în mansardă, unde va fi foarte cald, iar în restul casei se vor pierde multe grade din termometru.
Se impune astfel efectuarea izolaţiei la nivelul podelei viitoarei mansarde. Podelei plane, de regulă din lemn în cazul căbănuţelor mai vechi, i se va aplica mai întâi o hidroizolaţie, prin lipirea materialelor izolante gen folii de aluminiu, polietilenă, carton bituminat, hârtie cerată sau membrane mai complexe.
Pasul următor impune montarea termoizilaţiei prin aplicarea vatei minerale pe bază de sticlă sau cuarţ, polistirenului extrudat sau expandat, poliuretanului, peste care ar fi indicată ataşarea unei plăci de gips-carton.
După ce s-au montat materialele izonatoare folosindu-se adezivii speciali, va fi ataşată podeaua circulabilă, din materialele care se găsesc la dispoziţie sau pe care le doreşte proprietarul.
Realizându-se izolaţia podelei podului, a viitoarei mansarde, se asigură lipsa transferului de temperatură şi umiditate dintr-o parte în cealaltă. Astfel, spaţiul mansardei va deveni unul sigur şi primitor, încadrându-se perfect în ansamblul total al cabanei şi în aşteptările proprietarilor.
O căbănuţă mică poate obţine astfel un spaţiu suplimentar binevenit, căruia proprietarii îi vor da destinaţia dorită. Cu o izolaţie a pardoselei temeinic făcută şi cu toate celelate modificări care se impun, mansarda va deveni un loc sigur, plăcut şi primitor.


Lasă un Comentariu...

*