Izolația mansardei este un punct esențial în creșterea eficienței energetice și a confortului termic dintr-o locuință. Printre multiplele opțiuni disponibile pe piață, izolarea cu fibră de lemn suflată se remarcă prin avantajele sale ecologice și performanțele superioare. Acest articol explorează costurile implicate în izolarea mansardei cu fibră de lemn suflată și […] mai mult »
DESPRE MANSARDE
Mansardele. Unele dintre cele mai îndrăgite opțiuni pentru amenajarea nivelului superior al casei. Fie că doriți să transformați partea superioară într-un birou, dormitor sau orice altă încăpere, mansarda este cea mai bună opțiune datorită costurilor mici de construire și amenajare.
Dar ce este de fapt o mansardă?
În forma lor originală, mansardele reprezintă ultimul nivel al unei locuințe ce poate fi folosit în diverse scopuri. Este nivelul situat imediat sub acoperișul înclinat al casei.
Acestea sunt adesea confundate cu podurile, dar diferențele între cele două sunt mari. Astfel, în mansarde poate pătrunde aerul și lumina prin intermediul lucarnelor (ferestre mici, amenajate în acoperișul cu pantă mare al unei construcții). De asemenea, în mansard, spre deosebire de pod, se poate circula, iar aceasta este adesea transformată în spațiu de locuit.
Despre mansarde - origini
Cuvântul mansardă provine din limba franceză: mansarde, și vine de la numele arhitectului francez François Mansart care a popularizat mansarda în proiectele sale. Aceasta își are originile în vechile acoperișuri medievale care aveau învelitori foarte înclinate.
Avantajele și dezavantajele mansardelor.
Cel mai mare avantaj al mansardei, dar și cel mai important criteriu după care se ghidează oamenii care doresc să cumpere sau să închirieze o locuință îl reprezintă prețul. Acesta este foarte avantajos în comparație cu locuințele situate la parterul unei clădiri sau la unul dintre etajele intermediare. Faptul că mansarda poate fi amenajată după cele mai bune standarde, făcând-o să arate ca un adevărat apartament cu toate condițiile necesare ( dormitor, bucătărie și baie), face ca acest tip de locuință să fie printre cele mai căutate în zilele noastre.
Un al doilea avantaj care sigur o să vă determine să vă doriți o astfel de locuință o reprezintă priveliștea pe care aceasta o oferă. Din patul aflat în dormitorul dumneavoastră puteți admira stelele sau fulgii de zăpadă care se aștern peste locuința dumneavoastră. Datorită poziționării sale, mansarda se va bucura întotdeauna de lumina naturală a soarelui și ce poate fi mai frumos decât o locuință bine luminată?
De asemenea, fiind situată la ultimul etaj al clădirii, scăpați de problema vecinului de deasupra și de zgomotele făcute de cei mici când aleargă prin casă.
Un al patrulea avantaj îl reprezintă faptul că vă puteți compartimenta mansarda după propriile dorințe consultând un arhitect.
Dezavantajele locuinței la mansardă.
Problemele care pot apărea în cazul unei locuințe situate la mansardă nu sunt puține, dar acestea apar numai în cazul în care construcția nu a fost realizată în mod corespunzător.
Pot apărea infiltrații de apă prin acoperiș sau supraîncălzirea locuinței pe timpul verii, din cauza faptului că soarele bate pe toată suprafața mansardei. Aceste probleme pot fi eliminate dacă lucrările de construcție au fost realizate corespunzător și a fost realizată izolația termică ca la carte.
Într-o mansardă construită corespunzător, nu ar trebui să existe surse de umezeală, infiltrații la nivelul acoperișului sau țevi sau conducte fisurate. Dacă constructorii au respectat specificațiile proiectului, nu ar trebui să existe astfel de probleme, iar mansardele ar trebui să fie locuri lipsite de umezeală.
Cu toate acestea, dacă există semne precum mucegaiul, trebuie identificată problema care a dus la apariția acestor ciuperci. Astfel de infilatrații pot fi observate cel mai ușor după ploaie, când zonele respective vor fi umede.
Pentru a evita pătrunderea aerului umed, trebuie izolată sau ventilată locuința. Este recomandată izolarea corespunzătoare a spațiului locuibil pentru a împiedica pătrunderea umezelii, astfel împiedicați apariția problemei.
Însă, dacă vă confruntați deja cu o astfel de situație, puteți utiliza un sistem de ventilație pentru a putea depăși eventualele probleme cauzate de pătrunderea aerului umed.
Cum izolăm podeaua din mansardă?
Întâi de toate, trebuie să vă asigurați că umezeala nu are pe unde să pătrundă în locuința dumneavoastră, deci trebuie acoperite toate găurile, crăpăturile sau spațiile existente în podea care pot facilita pătrunderea umezelii.
În izolarea podelei este utilizată adesea vata minerală din fibră de sticlă, peste care se așează plăcile de parchet. Vata minerală se poate găsi sub forma unor saltele rulate în magazinele de bricolaj, iar principalul avantaj îl reprezintă prețul. De ce? Deoarece vata minerală din fibră de sticlă este una dintre cele mai accesibile izolații din acest punct de vedere. Cu toate acestea, puteți pierde câțiva centimetrii la nivelul podelei din cauza grosimii stratului de vată minerală.
Utilizarea mansardei.
Spațiu de depozitare vs. spațiu de locuit.
Mansarda poate fi utilizată atât ca spațiu pentru locuit, cât și pentru depozitarea diferitelor obiecte din locuință pe care nu le mai folosiți. Dar un astfel de mijloc de utilizare al mansardei este adesea întâlnit la construcțiile la curte unde oamenii au suficient loc pentru a locui.
Folosirea mansardei pentru depozitarea obiectelor nu este totuși un lucru recomandat, deoarece există posibilitatea ca podeaua să nu poată susține greutatea obiectelor pe care doriți să le depozitați.
De asemenea, izoația mansardei poate fi afectată. Puteți adăuga câteva grinzi de susținere pentru a spori rezistență structurii dacă este într-adevăr necesar.
Despre mansarde ca spațiu de locuit.
Cel mai adesea, oamenii transformă spațiul de sub acoperiș în dormitor, birou, bibliotecă, sufragerie sau orice tip de spațiu au nevoie. Dacă doriți să transformați mansarda într-un spațiu de locuit, trebuie să aveți în vedere un aspect foarte important și anume izolația pe care doriți să o instalați. Odată cu instalarea izolației, spațiul mansardei se poate diminua considerabil iar tavanul va fi mai jos decât era inițial.
Procesul de transformare a mansardei într-un spațiu de locuit trebuie realizat temeinic, acesta trebuie izolat și finisat corespunzător pentru a evita probleme costisitoare ce se pot ivi pe viitor.
Amenajarea mansardei reprezintă cel mai interesant pas și cel mai distractiv, atât pentru dumneavoastră cât și pentru ceilalți locatari. Noi vă oferim câteva sfaturi practice care vă pot ajuta să o amenajați cat mai bine în funcție de ce tip de încăpere doriți să ia naștere.
Despre mansarde dormitor
Amenajarea dormitorului la mansardă este una dintre cele mai avantajoase idei. Vă puteți bucura de un spațiu mare, confortabil, bine luminat și aerisit, dar care vă poate oferi și o panoramă spectaculoasă.
În primul rând, izolarea de restul casei vă va asigura liniștea necesară odihnei. De asemenea, acest spațiu poate fi mobilat cu ușurință și fără prea mari costuri.
Despre mansarde cameră de zi.
Puteți transforma mansarda într-o cameră de zi uimitoare. Aveți totuși grijă la mobila pentru living deoarece pereții înclinați pot lăsa impresia de un spațiu aglomerat. Evitați să optați pentru piese de mobilier din lemn masiv deoarece pot crea disconfort din cauza spațiului. Puteți opta pentru rafturi prinse direct de perete, taburete sau puteți alege chiar să aruncați câteva perne pe jos pentru a spori senzația de confort. De asemena, datorită izolației, nu aveți de ce să vă faceți griji din cauza podelei reci.
Livingul din mansardă trebuie amenajat cu obiecte de mobilier cât mai simple și mai mici: măsuțe de cafea joase și dulapuri minimaliste.
Despre mansarde birou
Amenajarea unui birou în mansardă este una dintre cele mai interesante idei, deoarece este recreată ideea de atmosferă liniștită, asemănătoare cu cea dintr-un birou. O asemenea încăpere trebuie să fie total funcțională și foarte bine luminată.
Pentru mobilier puteți opta pentru piese minimaliste, dar totodată și confortabile. Luați în considerare faptul că trebuie să investiți în mobilier de calitate pentru a evita o nouă investiție în scurt timp.
Parcul de distracții din mansardă.
Pentru familiile mari, amenajarea mansardei pentru un loc de joacă este adesea cea mai bună soluție.
Puteți alege culori calde pentru pereți și plafon, dar și pentru mobilier. Puteți aplica tapet pe gustul copiilor dumneavoastră care să se asorteze cu piesele de mobilier sau cu câteva covorașe colorate.
Puteți amenaja în încăpere și un birou unde copilul dumneavoastră își poate face temele sau o bibliotecă unde își poate ține cărțile.
Nu uitați că încăperea trebuie să fie bine luminată și lipsită de pericole pentru cei mici.
Despre mansarde cu terasă
Puteți adăuga întotdeauna o terasă mansardei dumneavoastră, unde vă puteți bea cafeaua dimineața sau unde puteți citi o carte în liniște.
Puteți alege un mobilier confortabil și simplu, lumini în tonuri calde care să creeze o atmosferă liniștită și romantică.
Atunci când vă pregătiți să transformați un spațiu de depozitat într-un spațiu de locuit, trebuie să aveți în vedere mai multe lucruri.
Secretele pentru o amenajare cât mai bună a mansardei stau în alegerea culorilor și a combinațiilor dintre acestea, dar și în modalitățile de a pune în valoare lumina naturală, cât și panorama.
Paleta cromatică din care puteți alege culorile trebuie să reflecte lumina și să creeeze impresia de un spațiu mai mare. De aceea, culorile închise și piesele de mobilier sobru, nu vor face decât să închidă și mai mult spațiul.
Despre mansarde - Spațiile mici în amenajare
Discreția și intimitatea oferite de spațiile mici sunt perfecte pentru a amenaja un dormitor intim și confortabil în mansardă. Acest tip de spațiu este perfect pentru cuplurile tinere.
Este de preferat să optați pentru pereții albi, pentru a da impresia de încăpere deschisă și bine luminată. Pentru a facilita o pătrundere mai bună a luminii în încăpere, puteți alege să puneți niște ferestre în acoperiș. Această alegere va da impresia de atmsoferă romantică.
Despre mansarde - Lumina naturală
Dacă spațiul mansardei vă permite să optați pentru ferestre mari și largi, atunci vă puteți bucura în orice moment de priveliștea oferită. Însă, dacă spațiul nu vă oferă o astfel de posibilitate, puteți opta pentru ferestre și lucarne în tavan care pot transforma încăperea într-un mic paradis. Astfel, vă puteți bucura de lumină naturală în orice moment al zilei care o să vă dea și o stare de bine.
Înainte să luați decizia de a vă muta într-o locuință de tip mansardă, trebuie să cântăriți foarte bine argumentele pro și contra, dar trebuie să vă gândiți și cum puteți amenaja spațiul astfel încât să vă simțiți ca acasă. Locuințele de acest tip din mansarda unui bloc sunt potrivite pentru cuplurile tinere care doresc să împartă spațiul între ei doi. Dar mansardele de deasupra caselor la curte, pot deveni un spațiu de recreere sau un loc de joacă ideal pentru familiile mari.
Transformarea unei case prin construcția unei mansarde: importanța izolării termice
Construirea unei mansarde într-o casă, fie ea veche sau în curs de construcție, reprezintă o modalitate inteligentă și estetică de a adăuga spațiu util, conferind locuinței un plus de funcționalitate și valoare. Cu toate acestea, pentru a asigura confortul termic și eficiența energetică a acestei noi adăugiri, izolarea termică devine […] mai mult »
Cum sa obtii certificarea activitatilor de cercetare pentru a accesa facilitatile fiscale
Pentru a beneficia de facilitatile fiscale pentru cercetare oferite de legea R&D Tax Incentive din Romania, companiile trebuie sa obtina certificarea activitatilor de R&D efectuate. Aceasta certificare este valabila pentru o perioada de 3 ani si poate fi reinnoita ulterior. Pentru a obtine certificarea, compania trebuie sa prezinte un dosar […] mai mult »
Ce trebuie să știi despre becurile economice? Cum să le alegi pe cele potrivite pentru locuința ta?
Eficiența energetică joacă un rol din ce în ce mai important în viața noastră, așa că tot mai multe persoane caută alternative la becurile costisitoare. În principal, becurile de modă veche folosesc multă energie și generează emisii de carbon îngrijorătoare. Asta înseamnă că mediul înconjurător are de suferit, la fel […] mai mult »
Opțiuni de iluminare a spațiilor interioare – de la aplice la candelabre
De la aplice de perete, plafoniere, lămpi de podea și pandantive, opțiunile de iluminare a locuințelor noastre sunt mai multe ca oricând. Interioarele moderne nu se mai bazează pe un singur corp de iluminat, ci îmbină cu armonie și funcționalitate mai multe corpuri diferite de iluminat, care să asiste activitățile […] mai mult »