Cum putem maximiza productivitatea într-un birou deschis?

Unele persoane sunt foarte eficiente și productive atunci când lucrează într-un birou cu plan deschis, în timp ce alte persoane fac față mai greu unui astfel de mediu de lucru. În cazul primei categorii de persoane, se prea poate ca aceștia să nutrească un sentiment de competitivitate și, știm deja că nimic nu ne poate ajuta să progresăm și să ne atingem obiectivele așa cum o face competitivitatea. Cât despre a doua categorie de persoane, nu este vorba că nu le-ar fi de folos competitivitatea, ci mai degrabă nu se pot concentra într-un mediu deschis sau se simt tot timpul stresați când își privesc colegii de jur-împrejur.

Totuși, cele mai multe companii pun la dispoziția angajaților birouri cu spații deschise, ceea ce înseamnă că, vrem nu vrem, suntem nevoiți să ne adaptăm la un astfel de mediu de lucru. La urma urmei, ideea de bază a unui spațiu de lucru deschis este aceea a unui loc unde putem respira, a unui loc fără limite și fără bariere. Un mediu de lucru deschis este și foarte plăcut vizual, ceea ce a contribuie la imaginea companiei. Și, că tot vorbeam de competitivitate, mediul deschis de lucru stimulează creativitatea.

Cum birourile deschise reprezintă cea mai modernă modalitate de lucru, iată în cele ce urmează câteva idei de amenajare care vă vor ajuta să sporiți productivitatea tuturor angajaților, inclusiv a acelora care se simt ca peștele pe uscat:

Biroul deschis nu trebuie să fie protocolar. Deși s-a menționat în rândurile anterioare că planul deschis de birou contribuie la buna imagine a companiei, asta nu înseamnă că trebuie să ne rezumăm la un birou cu o amenajare rigidă. Dimpotrivă, piesele obligatorii de mobilier, precum birouri, scaune, rafturi și alte echipamente pot fi completate cu idei de decor mai puțin convenționale. De exemplu, puteți introduce în amenajare canapele confortabile, fotolii tip pufuri sau saltele și perne de podea. Tocmai aceste elemente neconvenționale alterează ridigitatea spațiului de birou, susțin creativitatea angajaților și alungă monotonia.

Optați pentru o amenajare funcțională. Când vine vorba de amenajarea unui mediu de lucru deschis, cel mai indicat este să colaborați cu designeri de interior care au perspective ample și moderne în ceea ce privește amenajarea acestor spații de lucru. Cel mai important este să optați pentru o amenajare funcțională. De exemplu, puteți crea o zonă liniștită în spațiul deschis de birou, zonă care va fi dedicată acelor angajați care lucrează la proiecte foarte importante și care au nevoie de toată puterea lor de concentrare. De asemenea, va trebui să eliminați orice element care transformă mediul de lucru într-unul claustrofob. Ar fi ideală o zonă de retragere unde angajații se pot angaja în discuții creative și productive, dar fără să pară că sunt implicați într-o ședință de consiliu. Puneți la dispoziția lor și un loc unde se pot relaxa în timpul prânzului sau în alte pauze, includeți bănci și scaune moderne pe hol sau pe coridoare unde pot avea loc mici discuții sau chiar o întâlnire neplanificată.

Sporiți productivitatea cu echipamente de birou moderne. Chiar dacă mediul de lucru este unul deschis și este tentantă ideea de a economisi bani oferind angajaților mai puține echipamente electronice, în ideea că pot merge la colegul vecin să printeze un document, nu este deloc indicat să minimizați necesarul de echipamente. Nimic nu limitează productivitatea mai mult ca statul la coadă pentru a imprima câteva documente. Prin urmare, asigurați-vă că toți angajații beneficiază de laptopuri, echipamente de comunicare, imprimantă și toner pentru imprimantă, plus toate celelalte accesorii de papetărie.

În cele din urmă, studiile arată că viața acvatică este minunată pentru birourile deschise. Știm deja că plantele sunt miraculoase când vine vorba de împrospătarea spațiilor de lucru, dar nu este deloc mai prejos nici viața acvatică. Un acvariu va fi foarte atrăgător din punct de vedere estetic, dar totodată înlătură stresul și inundă mediul de lucru în energie pozitivă. În plus, se pare că acvariul are un impact pozitiv asupra scăderii tensiunii arteriale, îmbunătățirea ritmului cardiac, vindecarea insomniei și îmbunătățirea stării de spirit.

 


Lasă un Comentariu...

*