Cum să scapi de condensul din mansardă

Condensul apare de obicei pe suprafața cea mai rece a unei ferestre de mansardă în momentul în care umiditatea din mediu interior este la un nivel ridicat. Dacă ți-ai transformat mansarda într-un apartament, într-o bucătărie sau baie, ar trebui să te aștepți la un nivel mai ridicat al umidității și respectiv la apariția condensului. Condensul apare de obicei pentru prima dată la marginea ferestrei, acolo unde există zone care nu au fost izolate corespunzător, lucru ce se întâmplă destul de des în cazul mansardelor. Însă, te poți confrunta cu condens chiar și în cazul geamurilor termoizolate, mai ales în cazul încăperilor mai puțin încălzite.

Iată câteva sfaturi simple pe care trebuie să le urmezi pentru a evita apariția umidității, a condensului și în cele din urmă a mucegaiului în mansarda ta:

  1. Aerisirea frecventă a spațiului

Bineînțeles, prima și cea mai simplă soluție de a scăpa de condens este să reduci umiditatea din mansarda ta prin aerisirea spațiului. Creșterea umidității dintr-un anumit spațiu se datorează de obicei surselor de încălzire sau de gătit pe care le regăsim de obicei în baie sau bucătărie. Ca să te asiguri că nu te vei confrunta cu condensul în timp ce gătești sau după ce ai terminat de gătit, asigură-te că spațiul este aerisit corespunzător. Deschide fereastra ori de câte ori gătești pentru a permite aburilor să iasă afară și pentru a menține umiditatea la un nivel constant. O variantă utilă în acest caz sunt ferestrele care permit aerisirea spațiului chiar și fără deschiderea lor.

  1. Evitarea draperiilor sau a perdelelor

Specialiștii susțin că draperiile sau perdelele pot contribui la formarea condensului prin limitarea fluxului de aer cald pe suprafața de sticlă. Prin urmare, ar fi bine să eviți folosirea draperiilor sau a perdelelor la mansardă, lucru care este destul de ușor de realizat, având în vedere că designerii de interior nici nu recomandă prea des folosirea acestora într-un astfel de spațiu. Dacă vrei să limitezi în vreun fel cantitatea de lumină ce pătrunde prin ferestrele de mansardă poți oricând să optezi pentru niște rulouri decorative care să asigure și un aspect estetic plăcut.

  1. Folosirea dezumidificatoarelor

Dezumidificatoarele reprezintă cea mai bună și rapidă cale de a înlătura excesul de umiditate din aer. Dacă ferestrele de la mansarda ta sunt destul de mici și nu permit o aerisire corespunzătoare a acesteia, ar fi bine să te gândești la folosirea unui dezumidificator care să te scape pe moment de problema umidității și de apariția condensului. Pe termen lung însă, va trebui să găsești o soluție permanentă pentru a scăpa de umiditate, condens și mucegai.


Lasă un Comentariu...

*