În prezent, mansardele moderne au câștigat teren și popularitate pentru cei care se decid să mărească spațiul de locuit și au posibilitatea reamenajării casei. Conductele expuse, podelele amenajate rustic aduc aerul contemporan al oraşului în propria locuinţă. Care sunt, însă, detaliile care dau un accent urban modern mansardei? S-ar putea spune că un exemplu de mansardă modernă are o viziune asupra orașului, este decorată în stil industrial, însă pentru mai multe sfaturi, consultați materialul următor.
1. Mobila în stil modern. Mobila de tip minimalist poate da look-ul „idealist” unei mansarde urbane. Liniile simple ale zonelor de relaxare, decorul și câteva detalii sunt cheia unui „peisaj” de invidiat. Puteți să folosiți forme simple și să lăsați spațiu între corpurile de mobilier, în așa fel încât să se creeze impresia de mansardă spațioasă, din punctul de vedere al înălțimii sau al lungimii.
2. Expuneți conductele de aerisire și țevile de căldură. În cazul în care mansarda pe care doriți să o amenajați se află în cadrul unei foste fabrici sau în cadrul unor depozite mari, aceasta poate avea diverse țevi sau conducte expuse. Nu camuflați și nici nu încercați să scoateți aceste conducte, ele pot deveni elemente de decor cu un aer „sofisticat”, putându-și dovedi utilitatea și din punctul de vedere al designului.
3. Lăsați podelele nefinisate. O mansardă modernă aduce un aer industrial „natural” în viața de zi cu zi, iar acest aspect poate fi întărit prin impresia unei podele neterminate sau aproape nefinisate. Impresia de „neterminat” se poate obține prin realizarea unor pardoseli pe bază de ciment – netedă, armonioasă, în culori diverse, după gusturi și preferințe. O astfel de pardoseală este rezistentă la apă.
4. Ferestre amenajate simplu. În cazul unei mansarde moderne, fie ea realizată la casă sau la bloc, este extrem de importantă priveliștea. O viziune spectaculoasă spre oraș nu trebuie „acoperită” cu jaluzele, perdele sau draperii. Dacă stați la ultimul nivel al unui bloc, cu siguranță nu veți atrage priviri din partea vecinilor. Așadar, simplitatea înseamnă modern.
5. Spațiul deschis împiedică crearea de depozite. Dacă realizați o mansardă modernă în podul casei sau la ultimul etaj al unui bloc, aceasta nu trebuie să fie delimitată de pereți. Odată create noi camere, veți avea tendința să faceți „spații de depozitare”. În cazul unei mansarde moderne, este nevoie de spațiu larg, de spațiu între corpurile de mobilier; de aceea, noi vă propunem delimitarea mansardei prin stâlpi de susținere.
6. O bucătărie deschisă invită pe toată lumea la party. Pentru a crea o bucătărie modernă la mansardă, trebuie să existe un spațiu deschis care să relaționeze cu livingul. În felul acesta, cei care se uită la TV pot lua parte la gătit, iar gospodina se implică în viața familiei, fără a fi separată de cei dragi. Ca detalii pentru decorarea bucătăriei, se poate opta pentru aparatură din oțel inoxidabil sau pentru mobilier de culoare neagră.
7. Culoare și artă. Dacă vreți să realizați o mansardă cu adevărat modernă, puteți opta pentru finisarea pereților în culori puternice, inclusiv în gri sau negru. Alegerea mobilierului se va face în concordanță cu pereții, prin pete de culoare. De asemenea, se va ține cont și de tablouri, perne sau covoare – acestea pot fi în contrast cu pereții – din nou, pentru o pată de culoare.
8. Luați în calcul corpurile de iluminat. Cu toate că mansardele oferă posibilitatea de a propaga lumină naturală, ideală în orice clipă celei artificiale (datorită amplasării oblice a ferestrelor), va trebui să calculați și sursele de lumină necesare unei mansarde moderne. De la lămpi, la candelabre suspendate, puteți opta pentru o gamă variată de corpuri de iluminat, ținând cont și de spațiul pe care îl aveți.
9. Mansarda pe niveluri – o experiență în întregime modernă. Unele mansarde se pot amenaja prin amplasarea unui nivel secundar, în care să fie poziționat patul de dormit. Priveliștea de seară poate să devină extrem de frumoasă, dacă patul se așază lângă ferestre. O astfel de idee duce la optimizarea spațiului și la un plus de confort.
10. Natura din mansardă. Ideea de „industrial”, de „urban” poate să atragă pe mulți, însă este important să se mențină un balans între modern și natural, prin însușirea plantelor, a florilor pentru un decor și un spațiu cu o pată verde, vie de culoare.
Pentru crearea unei mansarde moderne, veți lua în calcul cele mai mici detalii de decor. Rezultatele sunt spectaculoase, iar spațiul deschis vă va liniști instant în orice moment.
CEO la grupul Creative Art.
Îl recomandă experiența de Art Director și Publisher al revistelor Căminul, Bucătăria pentru toți, Bebelu, Industry Insights, și suplimentului ziarului România liberă.