Metode simple pentru o bucătărie mai sigură

Siguranța ar trebui să fie prioritatea principală atunci când vine vorba de proiectarea unei bucătării noi sau reamenajarea unei bucătării. Mai mult ca orice alte încăperi din casă, bucătăria necesită o serie de măsuri de siguranță pentru toți membrii familiei, întrucât aici pot avea loc accidente de tot felul.

Iată câteva sugestii care vă vor fi de mare ajutor pentru a proiecta o bucătărie cât mai sigură pentru toți membrii familiei:

Utilizați iluminare adecvată. În bucătărie aveți nevoie de un corp de iluminat care să furnizeze lumină generală, cum ar fi o plafonieră, completat de alte corpuri de iluminat care să direcționeze lumina asupra unei anumite suprafețe. De exemplu, puteți opta pentru pandantive deasupra insulei de bucătărie sau pentru benzi cu LED pe care le puteți monta rapid sub dulapurile de bucătărie pentru a beneficia de blaturi luminate. Corpurile de iluminat pe care le veți folosi în bucătărie trebuie să reducă semnificativ șansele de rănire în timp ce pregătiți o masă. De asemenea, iluminatul nu trebuie să producă prea multă strălucire sau umbre pe suprafața de gătit.

Optați pentru pardoseli anti-alunecare. Cu siguranță, vă înfricoșează numai ideea de a cădea pe pardoseala din bucătărie cu o tavă fierbinte sau cu un cuțit în mână. O pardoseală anti-alunecare, cum ar fi parchetul din lemn tare, parchetul laminat, gresia mată sau plăcile ceramice glazurate sunt cele mai potrivite pentru bucătării. Dacă utilizați gresie strălucitoare, este indicat să folosiți un covor cu bază antiderapantă în special în zona chiuvetei.

Păstrați un stingător de incediu la îndemână. Se recomandă ca stingătorul de incendiu să fie amplasat vizibil lângă o ieșire din încăpere, departe de zona de gătit și la 50-100 de centimetri deasupra pardoselii. O alarmă de gaz este, de asemenea, indicată.

Prizele, întrerupătoarele electrice și dispozitivele de iluminare trebuie să fie montate cât mai departe de sursele de apă. În general, este indicat ca fiecare recipient electric să fie legat la pământ și protejat cu întrerupătoare de circuit, pentru a opri imediat curentul electric.

Luați în considerare opțiunile de blocare a echipamentelor casnice. Majoritatea electrocasnicelor sunt prevăzute cu opțiuni de blocare, astfel încât copii mici să nu aibă acces. În special, cuptoarele, mașinile de spălat vase și mașinile de spălat rufe au opțiunea de blocare, numită „lock” sau „child lock”, astfel încât cei mici să nu le poată folosi atunci când nu sunteți în preajmă. Blocarea se poate realiza cu cleme de siguranță, cu capace de blocare sau cu sisteme inteligente de blocare programată.

Achiziționați o plită cât mai sigură. Sunt disponibile numeroase plite moderne, cât mai atrăgătoare și cu tot felul de funcții. Fabricată din sticlă, inox, ceramică sau vitroceramică, plita trebuie să îndeplinească mai multe funcții. Asigurați-vă, totuși, că toate oalele și tigăile vor sta în siguranță pe ochiuri și nu vor aluneca. De asemenea, nu alegeți niciodată o plită cu arzătoarele montate în spate. Butoanele de comenzi trebuie să fie montate în fața plitei sau în lateral. Puteți opta pentru serviciile unei companii de montaj mobilă, pentru a vă monta rapid și în siguranță corpurile de mobilier din bucătărie și electrocasnicele încorporabile.

Totodată, încercați să planificați spațiul bucătăriei cât mai sigur cu putință. Gândiți-vă la cum va decurge traficul în bucătărie și asigurați-vă că nimeni nu va interfera cu zona de gătit. Așezați cuptoarele cu microunde cel puțin la 1 metru deasupra podelei, pentru ca cei mici să nu aibă acces. De asemenea, puteți opta pentru tăvi și coșuri pentru a depozita cât mai la îndemână lucrurile de care aveți nevoie.

În cele din urmă, evitați colțurile ascuțite la capetele blaturilor, în special a insulei de bucătărie și optați mai degrabă pentru colțuri rotunjite.


Lasă un Comentariu...

*