FERESTRE MANSARDĂ

Dacă vreți să vă amenajați mansarda, cu siguranță veți avea de unde alege tipuri de ferestre pentru mansardă după necesități și dorințe. Decizia amplasării ferestrelor va fi luată la începutul proiectării și se va concretiza odată cu amenajarea propriu-zisă a mansardei. Pentru a înțelege mai bine ce opțiuni aveți la capitolul „ferestre mansardă”, aveți câteva idei în materialul acesta.

Iată ce tipuri de ferestre pot fi amplasate la mansardă:

- ferestre laminate;
- ferestre clasice;
- ferestre de tip balcon;
- geamuri triple pentru ferestre ferite de zgomote;
- gemuri pentru ferestrele aparținând clădirilor istorice;
- geam triplu pentru izolație termică;
- geam pentru ferestre securizate;
- geam pentru ferestre ce preîntâmpină lumina puternică.

Ferestre-de-mansardaFerestrele laminate sunt realizate ținându-se cont de acoperișurile în pantă. În general, un astfel de acoperiș permite inserarea unor ferestre care să aducă multă lumină în interior, însă nu și căldură. O astfel de fereastră ajută la simplificarea finisării interioare a tavanului, ajută la aerisire într-un mod plăcut, pentru că intră o cantitate mai mică de aer decât în mod obișnuit. Trebuie să se țină cont de riscul de îngheț pe timp de iarnă.

Ferestrele de mansardă trebuie să aibă neapărat plase contra insectelor și clapete de ventilare, nu trebuie amplasate în tavanul mai înalt de 2 metri (pentru că sunt greu de deschis/ închis), trebuie să fie rezistente la ploaie, ninsoare șamd. Trebuie să țineți cont și de apa care ar putea să intre la îmbinarea ferestrelor cu acoperișul. Așadar, mare atenție la materialele utilizate, dar și la mâna de lucru.

Dacă există spațiu, puteți avea chiar și o terasă, la mansardă. Trecerea din interior, în exterior, se va face prin intermediul ușilor-ferestre sau a glasvandurilor. Acestea duc la o aerisire corectă a încăperii, având dublu avantaj – cel al unei ferestre, prin care intră lumina și cel al unei uși, prin care se poate circula.

Mai există și ferestre de tip balcon – acestea au aceleași caracteristici precum ușile ferestre, însă cu precizarea că au încorporate mici balcoane, care să aducă un strop de liniște și aer proaspăt.

Pentru partea de decorare, există multe tipuri de jaluzele care să se plieze pe ferestrele de mansardă înclinate.

O parte din geamurile pentru ferestrele de mansarde sunt realizate de firma Velux, aducând calitatea la cele mai înalte standarde. La capitolul „geamuri” de mansardă, Velux oferă:

- geamuri recomandate pentru poduri nelocuite;
- pentru un plus de intimitate există posibilitatea achiziționării unui geam interior laminat opac ideal pentru intimitate;
- pentru un aport solar crescut și izolare fonică, există geam cu un nivel energetic scăzut ce respectă cerințele standard de izolare termică;
- pentru un plus de protecție solară, există un geam interior laminat pentru siguranță cu suprafață ușor de curățat plus o eficiență energetică mare și reducerea îmbunătățită a zgomotului;
- există varianta geamurilor izolate de 16 mm utilizată pentru a obține o mai bună valoare de izolare atunci când se înlocuiește geamul în ferestre mai vechi produse înainte de 2001;
- există și geamuri pentru ferestre de mansardă pentru clădiri istorice;
- pentru un plus de izolare fonică, se poate opta pentru o unitate de geam triplu ce oferă un nivel de reducere a sunetelor și izolare termică, strat anti-condens pentru eliminarea condensului extern;
- pentru un plus de izolare termică, există o unitate de geam triplu ce oferă un nivel excelent de izolare, suprafața este ușor de curățat și anti-condens pentru eliminarea condensului extern;
- când se dorește un aport solar crescut, o izolare fonică îmbunătățită și siguranță personală, există geam cu nivel energetic scăzut ce respectă cerințele standard de izolare termică;
- pentru un plus de securitate, se poate opta pentru o unitate cu geam dublu ce dispune de blocare suplimentară;
- când e necesar un aport solar crescut, o izolare fonică îmbunătățită și siguranță personală, există geam cu nivel energetic scăzut ce respectă cerințele standard de izolare termică;
- pentru un plus de protecție solară, se poate alege un geam interior laminat – pentru siguranță și eficiență energetică.

Prețul unei ferestre de mansardă poate varia între 200 de euro și peste 700 de euro, în funcție de alegerile, opțiunile pe care le faceți atunci când le comandați.

Ferestrele vor fi montate de către un specialist, în așa fel încât să nu existe erori de execuție. O eroare poate duce la neplăceri cauzate de vremea de afară: poate intra apa, vântul – umiditatea va crește și riscul de igrasie sau mucegai e mare.

De aceea, se poate instala un calorifer sub ferestre – parte din acoperiș – pentru preîntâmpinare apariției condensului.

Dacă doriți să optați pentru unul din tipurile de ferestre de mansardă de mai sus, va trebui să luați în considerare cantitatea de lumină care vă intră în casă, izolația termică sau cea fonică. Odată stabilite aceste lucruri, se poate opta pentru ferestre de diferite tipuri, de la un singur producător. Astfel, casa dumneavoastră va fi luminată corect, dar și protejată de umiditate sau de zgomote.

Casa viitorului: 3 lucruri de bază

Trăim într-o epocă în care totul se mișcă foarte repede, iar noi încercăm să ținem pasul cu tehnologia – care ne poate ajuta să ducem o viață mult simplificată. Suntem adepți ai lucrurilor modern, iar zona urbană de influențează stilul de viață. Locuința nu trebuie lăsată în urmă și, din […] mai mult »