Lumina naturală în mansardă – beneficii pentru sănătate

Te-ai gândit vreodată că lumina poate fi direct responsabilă de confortul tău? Află mai multe detalii despre lumina naturală în mansardă – beneficii pentru sănătate și nu numai!

Vechiul stereotip conform cărora mansardele sunt spații mici, sordide și întunecoase, a fost spulberat pentru totdeauna de arhitecți și designeri. Astăzi, mansardele, grație poziționării lor, a nuanțelor utilizate pentru decorare și a tipului de ferestre instalate, pot oferi la fel sau chiar mai multă lumină naturală decât o locuință obișnuită. Faptul în sine reprezintă un imens avantaj. Convinge-te de acest lucru informându-te cu privire la lumina naturală în mansardă – beneficii pentru sănătate, dar și pentru buzunar.

Lumina naturală în mansardă – beneficii pentru sănătate

Conform cadrelor medicale, lumina naturală este esențială pentru confortul fizic și psihic, influențându-ne sănătatea și starea de spirit. Iată care sunt principalele 3 beneficii pe care lumina naturală le are în acest sens:

  1. Lumina naturală în mansardă te face mai fericit și mai productiv. Studiile vorbesc despre existența unei legături strânsă între lumina naturală și nivelul de fericire resimțit de oameni. Cu cât există mai multă lumină naturală în mansardă, cu atât vei fi mai productiv, mai calm și mai sănătos. De cealaltă parte, lipsa luminii naturale este responsabilă de apariția depresiei și/sau a tulburărilor afective sezoniere (SAD/ Seasonal Affective Disorder). Simpla expunere la lumină, chiar și preț de câteva minute, stimulează, în schimb, secreția de serotonină, hormonul fericirii.
  2. Lumina naturală în mansardă îți întărește sistemul imunitar și te ajută să lupți contra kilogramelor în plus. Vitamina D este un mineral esențial. Printre numeroasele sale beneficii se numără reglarea sistemului imunitar, întreținerea greutății corporale și controlul simptomelor astmului. Expunerea la lumina soarelui este metoda principală prin care oamenii primesc o cantitate suficientă de vitamina D. Astfel, mai multă lumină la mansardă înseamnă o sănătate de fier și… o greutate de invidiat!
  3. Lumina naturală în mansardă îți protejează vederea. Spre deosebire de alte metode de iluminare, lumina naturală reduce astenopia acomodativă, adică oboseala ochilor, protejându-i și reducând semnificativ riscul de apariție al unor afecțiuni precum miopia.

Lumina naturală în mansardă – beneficii pentru buzunar

Studiile arată că 47% din energia utilizată într-o casă este destinată iluminatului și controlului termic (încălzire/răcire). Prezența luminii naturale contribuie, așadar, la economisirea energiei electrice. În anumite situații, un plus de lumină naturală într-o locuință a determinat scăderea costurilor la facturi cu până la 75%!

Cum faci rost de mai multă lumină naturală la mansardă

Pentru a avea parte de mai multă lumină la mansardă poți apela la următoarele trucuri:

  • Adaugă o lucarnă

Poți alege o lucarnă tradițională sau, dacă-ți dorești de 2.5 ori mai multă lumină, obținută cu aceeași suprafață vitrată, poți opta pentru lucarna Velux. Aceasta este special concepută inclusiv pentru a mări spațiul utilizabil, creând o atmosferă luminoasă și aerisită.

  • Apelează la ferestre pentru mansardă cu vedere panoramică

Ferestrele cu vedere panoramică îți oferă nu doar peisaje superbe. Ele vin la pachet cu mai multă lumină naturală, ventilație naturală și eficiență energetică. Cu ferestrele pentru mansardă de la Velux poți fi sigur că ai parte atât de de calitate, cât și de maximizarea cantității de lumină naturală care pătrunde în locuință. Mai multe oferte sunt disponibile pe site-ul oficial al companiei, dar și pe pagina de facebook.

  •  Alege nuanțe de alb pentru mansardă

Pentru a amplifica efectul luminii naturale la mansardă, alege pentru pardoseală, dar și pentru pereți, nuanțe de alb. Albul, recunoscut pentru că mărește optic spațiul, are efecte uimitoare și în ceea ce privește reflectarea luminii.


Lasă un Comentariu...

*