Cum trebuie să întreții corect fereastra de mansardă?

Ferestrele mansardei sunt mult mai expuse la soare puternic, caniculă sau umiditate, prin urmare, întreținerea acestora este absolut esențială. Însă, ar trebui să reții faptul că întreținerea unei ferestre nu înseamnă doar curățarea geamului ori de câte ori se murdărește, ci și curățarea lemnului (dacă ai optat pentru o fereastră din lemn lăcuit), curățarea ramei de etanșare, curățarea filtrului de aer sau curățarea zonei din jurul ferestrei de zăpadă în anotimul rece. Iată ce ne sfătuiesc specialiștii VELUX când vine vorba de întreținerea ferestrelor la mansardă:

curatare filtru aer

Picture 1 of 4

  1. Lăcuirea periodică a lemnului va prelungi semnificativ durata de viață a ferestrei de mansardă

Dacă ai optat pentru o fereastră de mansardă din lemn ar trebui să ai în vedere o lăcuire periodică a lemnului. Se recomandă lăcuirea cel puțin o dată la 4 ani, însă frecvența lăcuirii este dată de mediul în care este montată fereastra. În cazul ferestrelor montate în spațiile mai expuse la factorii de mediu cum sunt ferestrele de la baie sau bucătărie, este posibil să fie necesară o lăcuire la 2-3 ani. Înainte de a lăcui suprafața din lemn, trebuie să o cureți foarte bine de lacul anterior și să acoperi garniturile pentru a preveni scurgerea lacului sau a vopselei în zonele garniturilor. Lăcuirea trebuie făcută cu un lac pe bază de apă.

  1. Curățarea geamului se face ori de câte ori este nevoie

Cea mai cunoscută metodă de îngrijire a ferestrelor de mansardă este curățarea gemului la o anumită perioadă de timp. La ferestrele VELUX, curățarea se face cu mare ușurință, deoarece poți folosi ambele mâini. Pentru a curăţa geamul exterior, rotește cerceveaua 180 grade. Cerceveaua trebuie fixată în această poziţie prin glisarea opritorului în orificiul situat pe partea inferioară a cadrului lateral. Astfel, fereastra rămâne fixată în acea poziție și prezintă siguranţă pentru curăţare. Geamul trebuie să fie curățat doar cu ajutorul unei cârpe moi sau cu o racletă de cauciuc specială pentru ferestre. Se recomandă a se folosi apa dedurizată și a se evita produsele chimice sau cele care conțin particule abrazive.

  1. Curățarea filtrului de aer

Ferestrele de mansardă VELUX sunt singurele care au filtru de aer încorporat. Acesta este util în special când fereastra rămâne închisă, iar clapeta de ventilare deschisă pentru aerisire. Filtrul de aer este, așadar, cel care oprește preful și insectele să pătrundă prin clapetă. Partea bună este că el este detașabil și lavabil. Periodic, el trebui scos din locașul său și curățat cu detergent casnic obișnuit. Însă, după o anumită perioadă de timp, filtrul de aer va trebui schimbat. Pentru această etapă îți recomandăm să apelezi la specialiștii de la VELUX care îți vor schimba pe loc filtrul de aer.

  1. Rama de etanșare trebuie curățată cel puțin o dată pe an

Foarte puține persoane iau în calcul și rama de etanșare în procesul de îngrijire al ferestrelor de mansardă. Specialiștii ne recomandă ca cel puțin o dată pe an să curățăm rama de etanșare de frunze și alte resturi sau murdării pentru a permite apei de ploaie să se scurgă fără probleme. În special toamna se pot aduna frunze sau alte reziduuri, iar o verificare periodică te scapă de posibile neplăceri.

  1. Curățarea ferestrelor de zăpadă sau gheață

În anotimul rece te vei confrunta întotdeauna cu depunerea zăpezii pe acoperiș, iar odată cu creșterea temperaturii, zăpada va începe prima dată să se topească în jurul ferestrei. Este extrem de important să cureți zăpada sau gheața din jurul ferestrei la timp dacă nu vrei să te confrunți mai târziu cu acumulări de apă și în cazurile mai problematice, cu infiltrații de apă.

În concluzie, apelează la specialiștii VELUX pentru sfaturi și recomandări pentru întreținerea corectă a ferestrelor tale de mansardă și pentru facilitarea contactului cu Montatorii Parteneri VELUX care oferă contracte de mentenanță. Astfel, te asiguri că vei prelungi durata de viață a acestora și îți vei crește gradul de confort la mansardă.

Fii la curent cu noutățile pe velux.ro, www.povestidinmansarde.ro, facebook.com/VELUX România.


Lasă un Comentariu...

*